Cale de navigare

Starea finanţelor publice în UE - 27/01/2010

Monede euro pe un afiş cu simbolul euro © UE

Corectarea deficitului public: în timp ce Lituania şi Malta primesc un nou termen, Ungaria şi Letonia sunt în grafic.

20 de state membre sunt nevoite să ia măsuri pentru reducerea deficitului public în termenele stabilite de UE. Menţinerea în echilibru a bugetului public este un element esenţial pentru garantarea stabilităţii şi creşterii economice, cu atât mai mult cu cât UE începe să iasă din recesiune. Ungaria, Letonia, Lituania şi Malta au luat măsuri adecvate pentru a-şi reduce deficitul.

Este foarte probabil ca Ungaria şi Letonia să respecte termenele stabilite şi sunt încurajate să continue în această direcţie. În schimb, Comisia Europeană le-a cerut miniştrilor de finanţe ai UE să prelungească termenul cu un an pentru Malta şi Lituania: 2011 şi, respectiv, 2012. Economiile acestor ţări s-au contractat mai mult decât se preconizase în luna iulie, când a fost stabilit termenul actual.

După cea mai gravă criză economică înregistrată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernele statelor membre depun eforturi pentru a ţine sub control deficitul public. Situaţia s-a agravat deoarece ţările UE au fost nevoite să-şi sprijine sistemele bancare şi să-şi redreseze economiile. În contextul în care încasările din impozite au scăzut vertiginos şi din ce în ce mai mulţi cetăţeni sunt în şomaj, multe state membre au fost nevoie să împrumute bani. Rambursarea acestor datorii costă deja foarte mult, deşi dobânzile sunt mici, iar o eventuală creştere a dobânzilor ar frâna redresarea economiei europene.

Conform Pactului de stabilitate şi creştere (un acord privind coordonarea politicilor fiscale naţionale), ţările care au adoptat moneda euro sunt obligate să-şi menţină în echilibru finanţele publice, cu un deficit bugetar sub 3% din PIB. Atunci când una dintre aceste ţări depăşeşte limita stabilită, miniştrii de finanţe ai UE îi adresează o serie de recomandări pentru a remedia situaţia. Dacă statul membru respectiv nu se conformează acestor dispoziţii, UE poate lua măsuri, prin aplicarea de sancţiuni şi dobânzi mai mari la împrumuturile contractate pe lângă Banca Europeană de Investiţii DeutschEnglishfrançais .

În prezent, 20 de state membre depăşesc pragul de 3%.

Ungaria şi-a atins obiectivul de deficit public pentru 2009 (3,9% din PIB), urmând ca, până în 2011, acesta să ajungă la 3%. În Letonia, în 2009, deficitul public s-a situat cu puţin sub 10% din PIB, conform recomandărilor UE, iar pentru anul 2010 obiectivul este de 8,5% din PIB.

În 2009, în Lituania, deficitul a crescut până la aproximativ 9,5% din PIB, în timp ce în 2008 acesta reprezenta 3,2% din PIB. În 2008, Malta a înregistrat un deficit public de 4,7% din PIB, iar în 2009 acesta a scăzut la 3,8%.

Procedura privind deficitul excesiv - situaţia la zi English

Pactul european de stabilitate şi creştere

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile