Navigációs útvonal

Harc a költségvetési hiány ellen - 27/01/2010

Alul az euró jelével kiegészített európai zászlót ábrázoló poszter, rajta euróérmék © EC

Litvánia és Málta haladékot kap, Magyarország és Lettország azonban jó úton jár afelé, hogy teljesítse a költségvetési hiány csökkentésére kijelölt határidőt.

Az Európai Unió húsz tagállam számára állapított meg határidőt arra, hogy egyensúlyba hozzák költségvetésüket. Az államháztartás konszolidációja elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a recesszióból kilábalva az Unió ismét a gazdasági stabilitás és növekedés útjára lépjen. A helyzetértékelések szerint Magyarország, Lettország, Litvánia és Málta meghozta a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy csökkentse költségvetési hiányát.

Magyarország és Lettország kellő előrehaladást tud felmutatni, így várhatóan teljesíteni tudja majd az eredeti határidőt. Az Unió azt szorgalmazza, hogy a két ország folytassa az ügy érdekében tett erőfeszítéseit. Az Európai Bizottság ugyanakkor arra tett javaslatot, hogy az EU pénzügyminiszterei adjanak egy év haladékot Máltának és Litvániának a költségvetési fegyelem megszilárdításához. A javaslat értelmében az új határidő Málta esetében 2011, Litvánia esetében pedig 2012 lenne. E két ország gazdasági teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben szűkült tavaly júliusban, az eredeti határidők meghatározásakor.

Az elmúlt évben tapasztalt gazdasági visszaesést követően az uniós tagállamok kormányainak óriási erőfeszítésébe kerül, hogy megfékezzék a költségvetési deficit felhalmozódását. A recesszió alatt, melyhez foghatót Európa a II. világháború óta nem élt át, az államháztartási hiányt növelte, hogy a kormányok a kiadások növelése révén igyekeztek a bankrendszert megszilárdítani és a gazdasági életet fellendíteni. Az adóbevételek drasztikus csökkenése miatt sok országnak kellett pénzt kölcsönkérnie. E tartozás visszafizetése annak ellenére sokba kerül, hogy a kamatok alacsonyak. Ha pedig a kamatok akár csak kismértékben is emelkednek, a gazdasági fellendülés lelassulhat.

Az EU-tagországok költségvetési politikájának összehangolását célzó Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében az euróövezet jelenlegi és potenciális tagjainak rendezett államháztartással kell rendelkezniük. E tekintetben az egyik követelményt az jelenti, hogy költségvetési hiányuk ne érje el a GDP 3%-át. Ha valamelyik országban a deficit meghaladja ezt az mértéket, az EU pénzügyminiszterei ajánlásokat adnak ki, melyekben javaslatokat fogalmaznak meg a hiány lefaragására. Ha az adott ország késlekedik az ajánlásban foglaltakat végrehajtani, szankciókra számíthat, és arra is felkészülhet, hogy a jövőben nehezebben juthat majd hitelhez az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais forrásaiból.

Jelenleg az Európai Unió 20 tagországában haladja meg az államháztartás hiánya a 3%-ban megállapított határértéket.

2009-ben Magyarországnak sikerült a deficitet a GDP 3,9%-ában meghatározott célértékre leszorítania. A továbbiakban az a feladat vár rá, hogy a hiányt 2011-re 3% alá csökkentse. Lettország a tavalyi évet – az uniós ajánlással összhangban – valamivel 10% alatt zárta. 2010-ben a cél az, hogy a deficit értéke 8,5%-ra essen vissza.

A litván államháztartás hiánya 2009-ben közel 9,5%-ra nőtt, ami tekintélyes emelkedést jelentett az egy évvel korábban a GDP 3,2%-ában megállapított deficithez képest. Málta 2008-ban 4,7%-os költségvetési hiányt halmozott fel. Az előrejelzések szerint feltételezhető, hogy a szigetország a 2009-es esztendőt 3,8%-os deficittel zárta.

A folyamatban lévő túlzotthiány-eljárások áttekintése English

Stabilitási és Növekedési Paktum

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek