Navigointipolku

Julkisen talouden vajeet kuriin - 27/01/2010

Eurokolikoita euron symbolia esittävässä julisteessa © EU

Liettua ja Malta saavat lisäaikaa budjettivajeen paikkaamiseen, kun taas Unkari ja Latvia ovat pysyneet aikataulussa

EU on määrännyt 20 jäsenmaalle aikataulun, jonka kuluessa niiden on saatava taloutensa tasapainoon. Se on välttämätöntä talouden vakaudelle ja kasvulle, kun EU pyristelee pois taantumasta. Unkarin, Latvian, Liettuan ja Maltan tilanne osoittaa, että kukin niistä on ryhtynyt tarvittaviin toimiin alijäämänsä supistamiseksi.

Unkari ja Latvia pysyvät todennäköisesti niille asetetussa aikataulussa, kunhan ne jatkavat työtä vajeen korjaamiseksi. Sitä vastoin komissio pyysi EU:n valtiovarainministereitä antamaan Maltalle ja Liettualle vuoden lisäaikaa. Maltan on saatava julkinen taloutensa kuriin vuoteen 2011 ja Liettuan vuoteen 2012 mennessä. Maiden taloudet ovat supistuneet rajummin kuin arvioitiin heinäkuussa, jolloin nykyisistä määräajoista päätettiin.

EU:n jäsenmailla on täysi työ hillitä alijäämien kasvua, johon on ollut syynä pahin taantuma sitten toisen maailmansodan. Vajeet syvenivät, kun valtiot lisäsivät julkista kulutusta ja pyrkivät näin tukemaan pankkijärjestelmiään ja elvyttämään talouttaan. Kun verotulot romahtivat ja työttömyys lisääntyi, monien maiden oli turvauduttava lainarahaan. Jo näiden velkojen maksaminen on kallista, vaikka korot ovat alhaalla. Jos ne kääntyvät nousuun, koko elpyminen on vaarassa pysähtyä.

EU-maat ovat tehneet vakaus- ja kasvusopimuksen, jolla koordinoidaan eri maiden finanssipolitiikkaa. Sopimuksen mukaan euroalueeseen kuuluvien tai siihen pyrkivien maiden on pidettävä julkinen taloutensa terveenä ja sen alijäämä alle 3 prosentissa bruttokansantuotteesta (BKT). Jos jokin maa ylittää tämän rajan, EU:n valtiovarainministerit antavat suosituksia vajeen supistamiseksi. Vitkastelevia maita voidaan rangaista sakoilla, ja niiden on vaikeampi saada lainaa Euroopan investointipankilta DeutschEnglishfrançais .

Tällä hetkellä 3 prosentin rajan on ylittänyt 20 maata.

Unkarin tavoitteeksi oli asetettu, että sen alijäämä saa vuonna 2009 olla enintään 3,9 prosenttia BKT:sta, ja tämän tavoitteen se on saavuttanut. Sillä on nyt vuoteen 2011 aikaa kuroa vaje 3 prosenttiin. Latvia pääsi vuoden lopussa juuri ja juuri EU:n sille suosittelemaan tavoitteeseen, joka oli alle 10 prosentin alijäämä. Vuonna 2010 sen tavoite on 8,5 prosenttia BKT:sta.

Liettuan alijäämä karkasi viime vuonna lähes 9,5 prosenttiin, kun se vuonna 2008 oli 3,2 prosenttia. Maltan talouden alijäämä oli vuoden 2008 lopussa 4,7 prosenttia ja supistui vuonna 2009 noin 3,8 prosenttiin.

Käynnissä olevat liiallista alijäämää koskevat menettelyt English

EU:n vakaus- ja kasvusopimus

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä