Διαδρομή πλοήγησης

Στρατηγική αντιμετώπισης των δημόσιων ελλειμμάτων - 27/01/2010

Κέρματα ευρώ σε αφίσα με το σύμβολο του ευρώ © EU

Παράταση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος σε Λιθουανία και Μάλτα. Σε καλό δρόμο η Ουγγαρία και η Λεττονία.

Είκοσι χώρες μέλη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προθεσμίες της ΕΕ για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση. Αυτό είναι απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, καθώς η ΕΕ βγαίνει σιγά σιγά από την ύφεση. Εξέταση της κατάστασης στην Ουγγαρία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα δείχνει ότι οι χώρες αυτές έχουν λάβει ικανοποιητικά μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων τους.

Η Ουγγαρία και η Λεττονία αναμένεται να τηρήσουν τις καθορισμένες προθεσμίες και καλούνται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Για τη Μάλτα και τη Λιθουανία, όμως, η Επιτροπή ζητά παράταση ενός έτους από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, έτσι ώστε οι χώρες αυτές να επιστρέψουν σε κατάσταση δημοσιονομικής πειθαρχίας έως το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Οι οικονομίες τους υπέστησαν μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, όταν τέθηκαν οι σχετικές προθεσμίες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνίζονται να συγκρατήσουν τα δημόσια ελλείμματα, ύστερα από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μεγάλα ποσά που δαπάνησαν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν το τραπεζικό τους σύστημα και να ενισχύσουν την οικονομία τους διεύρυναν τα ελλείμματα. Πολλές χρειάστηκε να δανειστούν χρήματα, καθώς τα φορολογικά τους έσοδα μειώθηκαν κατακόρυφα, ενώ έπρεπε να χορηγούν επιδόματα σε όλο και περισσότερους ανέργους. Η αποπληρωμή των χρεών αυτών ήδη κοστίζει ακριβά, μολονότι τα επιτόκια είναι χαμηλά σήμερα. Τυχόν αύξηση των επιτοκίων θα αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που έχουν υπογράψει τα κράτη μέλη για συντονισμό των εθνικών τους δημοσιονομικών πολιτικών, τα σημερινά αλλά και τα εν δυνάμει μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να διατηρούν τα δημόσια οικονομικά τους υγιή, συγκρατώντας το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Όταν μια χώρα υπερβεί το όριο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προβαίνουν σε συστάσεις για μείωσή του. Όσες χώρες δεν συμμορφωθούν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές και να έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων DeutschEnglishfrançais .

Σε συνολικά 20 χώρες μέλη το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει σήμερα το όριο του 3%.

Η Ουγγαρία πέτυχε τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 3,9% του ΑΕΠ το 2009 και έχει περιθώριο μέχρι το 2011 να το μειώσει κάτω από το 3%. Η Λεττονία έκλεισε τη χρονιά με έλλειμμα λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ, όπως είχε ζητήσει η ΕΕ. Τώρα στόχος της χώρας αυτής για το 2010 είναι το 8,5%.

Το έλλειμμα της Λιθουανίας εκτοξεύθηκε πέρυσι στο 9,5% του ΑΕΠ περίπου, από 3,2% που ήταν το 2008. Η Μάλτα έκλεισε το 2008 με έλλειμμα 4,7% του ΑΕΠ και προβλέπει να το μειώσει το 2009 στο 3,8%.

 

Ανασκόπηση των εν εξελίξει διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος English

Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι