Sti

Strategi for at slippe af med offentlige underskud - 27/01/2010

Euromønter på plakat med eurosymbol © EU

Litauen og Malta får udsættelse med offentlige underskud – Ungarn og Letland holder tilsyneladende køreplanen.

Tyve EU-lande har fået en frist til at få bragt statsfinanserne i orden – det er afgørende for økonomi og vækst, nu hvor EU er på vej ud af recessionen. En undersøgelse af situationen i Letland, Litauen, Malta og Ungarn viser, at alle de fire lande har taget de nødvendige skridt for at få bragt deres underskud ned.

Ungarn og Letland ser ud til at kunne nå fristen, og de opfordres til at gå videre med arbejdet. Samtidig har Kommissionen dog bedt EU's finansministre om at give både Malta og Litauen ét år mere for at få orden i økonomien – de får frist indtil henholdsvis 2011 og 2012. De to landes økonomi er skrumpet mere end forventet siden juli, hvor de nuværende frister blev udstukket.

Regeringerne i EU kæmper hårdt for at få statsfinanserne på ret køl efter den største afmatning efter anden verdenskrig. Underskuddene er blevet endnu større, i takt med at regeringerne har skruet op for udgifterne for at beskytte deres bankvæsen og få gang i økonomien igen. Da skatteindtægterne samtidig var i frit fald, og ledighedskøerne voksede, blev mange nødt til at låne pengene. Selv om renteniveauet ligger lavt, er det allerede dyrt nok at betale denne gæld tilbage. Enhver stigning i rentesatserne kan bringe den økonomiske genopretning i fare.

Ifølge EU's stabilitets- og vækstpagt – aftalen mellem medlemslandene om at koordinere den nationale økonomiske politik – skal nuværende og kommende medlemmer af euroområdet have orden i statsfinanserne, så det statslige underskud skal ligge under 3 % af bruttonationalproduktet (BNP). Når et land overskrider denne grænse, kommer EU's finansministre med bud på, hvordan underskuddet kan mindskes. Hvis et land ikke overholder køreplanen, kan det blive idømt bøder og få mindsket adgangen til lån fra Den Europæiske Investeringsbank DeutschEnglishfrançais .

I alt ligger nu 20 EU-lande over grænsen på 3 %.

I 2009 havde Ungarn et underskud på 3,9 % af BNP. Landet skal have bragt dette tal ned under 3 % i 2011. For Letland endte året med et underskud, der blev sat til lige under 10 % af BNP, som EU havde anbefalet. Målet for 2010 er 8,5 %.

Litauens underskud eksploderede til næsten 9,5 % af BNP i fjor – året før havde det ligget på 3,2 %. Malta kom ud af 2008 med et underskud på 4,7 % af BNP. Ifølge beregningerne falder det til 3,8 % for 2009.

 

Oversigt over løbende undersøgelser af store offentlige underskud English

EU's stabilitets- og vækstpagt

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links