Navigacijska pot

Čimprej iz rdečih številk - 12/11/2009

Evrski kovanec na lečah daljnogleda © EC

Zaradi gospodarske krize so si številne države nakopale proračunski primanjkljaj, ki presega dovoljene tri odstotke BDP. Evropska komisija zdaj predlaga časovni načrt za odpravo primanjkljaja.

Še pred letom dni bi si večina držav težko predstavljala, da bi njihov proračunski primanjkljaj dvakratno ali trikratno presegel najvišjo dovoljeno mejo EU. Zdaj so rdeče številke tako rekoč pravilo – posledica gospodarske krize, ki bi Evropo lahko potegnila nazaj v recesijo.

Države EU morajo urediti svoje javne finance. Glede tega so vsi enotnega mnenja. Vprašanje je le, kako hitro? Številne vlade niso naklonjene prehitremu zmanjšanju javne porabe, saj se bojijo, da bodo tako zavrle že začeto okrevanje gospodarstva. Evropska komisija je zdaj predlagala časovni načrt English , po katerem bi 13 držav imelo dve do pet let časa za ponovno uvedbo fiskalne discipline.

Pravila EU določajo, da proračunski primanjkljaj v članicah evrskega območja ne sme preseči 3 % bruto domačega proizvoda, z manjšimi odmiki v slabših gospodarskih razmerah. Namen teh pravil, ki so del pakta za stabilnost in rast, je preprečiti neravnovesja, ki bi lahko zamajala trdnost evrskega območja.

Povprečni proračunski primanjkljaj v državah EU je leta 2007 znašal 0,8 % BDP, leta 2008 pa 2,3 %. Letos naj bi se potrojil in dosegel 6,9 % BDP, drugo leto pa naj bi se povzpel na 7,5 %.

Primanjkljaj je v večini držav posledica večje javne porabe, s katero so vlade med gospodarsko krizo poskušale rešiti banke in oživiti gospodarstvo. Številne so se pri tem morale zadolžiti, saj je zaradi recesije davčni priliv strmo upadel.

Odplačevanje dolga je kljub nizkim obrestnim meram že zdaj drago. Vsako povečanje obrestnih mer bi lahko zadušilo okrevanje gospodarstva, opozarja evropski komisar Joaquin Almunia.

Slovenija je med devetimi državami, ki naj bi po predlaganem časovnem načrtu Evropske komisije proračun uravnovesile do leta 2013: Nemčija, Francija, Španija, Avstrija, Nizozemska, Češka, Slovaška, Slovenija in Portugalska.

Italija in Belgija naj bi to naredili do leta 2012, Irska do leta 2014, Velika Britanija pa do proračunskega leta 2014–2015. Predlagani časovni načrt mora potrditi še Svet.

Za Francijo, Španijo, Irsko in Veliko Britanijo prinaša predlog odrešilni odlog – po pravilih bi morale proračunski primanjkljaj odpraviti prej, saj so že lani prekoračile dovoljene tri odstotke.

Evropska komisija je pozvala Grčijo k takojšnjemu ukrepanju, saj po njenem mnenju država prepočasi odpravlja visoki primanjkljaj. Ta bo letos dosegel skoraj 13 % grškega BDP in bo veliko večji od napovedanega.

Več o postopku v zvezi s čezmernim proračunskim primanjkljajem

 

Gospodarska in finančna kriza – ukrepi EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave