Navigációs útvonal

Államháztartási konszolidáció - 12/11/2009

Euróérmés távcsövet szeme elé tartó nő © EC

A gazdasági válság következtében számos ország jócskán túllépte a költségvetési hiány 3%-os megengedett értékét. A Bizottság határidő bevezetését javasolja a deficit csökkentésére.

Egy évvel ezelőtt a legtöbb országban még elképzelhetetlen lett volna, hogy a költségvetési hiány az uniós határérték két-háromszorosa legyen. A gazdasági válság miatt jelenleg számos tagországra ez a jellenző. A rendkívül magas államháztartási deficit miatt azonban félő, hogy Európában ismét megjelenik a recesszió.

Mindenki egyetért abban, hogy az uniós tagállamoknak konszolidálniuk kell az államháztartást. A kérdés az, hogy milyen gyorsan? Sok tagország vonakodik attól, hogy a közeljövőben csökkentse az állami kiadásokat, attól tartva, hogy ez megakaszthatja az éppen csak megkezdődött gazdasági fellendülést. A Bizottság ütemterve English szerint 13 országnak 2–5 év alatt kell újra megszilárdítania a költségvetési fegyelmet.

Az uniós szabályok értelmében az eurózóna jelenlegi és potenciális jövőbeli tagországainak költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3%-át. A tagállamok azonban gazdasági visszaesés idején bizonyos rugalmasságot élvezhetnek. Az uniós stabilitási és növekedési paktum részét képező szabályok az egyensúlyhiány kialakulását hivatottak megelőzni, ez ugyanis alááshatná az eurózóna működését.

Az uniós országok államháztartási hiánya egy év alatt átlagosan a GDP 0,8%-ról (2007) 2,3%-ra (2008) nőtt. Idén a hiány várhatóan megháromszorozódik, elérve a 6,9%-ot, jövőre pedig 7,5%-ra emelkedik.

Az állami kiadások és bevételek közötti különbségek a válság alatt hatalmasra duzzadtak, mivel a kormányok jelentős pénzösszegeket fordítottak a bankrendszer megmentésére és a gazdaság élénkítésére. Az adóbevételek zuhanása miatt sok országnak kellett pénzt kölcsönkérnie.

E tartozás visszafizetése még akkor is sokba kerül, ha a kamatok – mint jelenleg is – alacsonyak. Az EU gazdasági biztosa, Joaquin Almunia arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamatok esetleges emelkedése gátat vethetne a fellendülésnek.

A Bizottság azt javasolja, hogy kilenc ország (Németország, Franciaország, Spanyolország, Ausztria, Hollandia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia és Portugália) 2013-ig csökkentse az államháztartási hiányát.

Olaszországnak és Belgiumnak 2012-ig, Írországnak 2014-ig, az Egyesült Királyságnak pedig a 2014/2015-ös pénzügyi évig kell ezt megtennie. A Bizottság ajánlásait azonban a Tanácsnak még el kell fogadnia.

Franciaország, Spanyolország, Írország és az Egyesült Királyság a javaslatok révén haladékot kapott. Ezekben a tagállamokban ugyanis a költségvetési deficit már 2008-ban meghaladta a 3%-ot, így számukra a Bizottság már megállapított egy korábbi határidőt.

A Bizottság azonnali fellépésre sürgeti Görögországot, mivel meglátása szerint az ország nem tett eleget a hiány lefaragása érdekében. Becslések szerint Görögország költségvetési hiánya 2008-ban közel 13% lesz, ami jóval meghaladja majd az előre jelzett értéket.

További információk a túlzott hiány esetén követendő eljárásról

 

Pénzügyi és gazdasági válság – az EU intézkedései

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek