Navigointipolku

EU-maiden supistettava julkisen talouden alijäämää - 12/11/2009

Nainen pitelee käsissään kiikareita, joiden linsseissä on eurokolikoiden kuvat © EC

Talouskriisin vuoksi useiden EU-maiden julkisen talouden alijäämä on ylittänyt EU:n asettaman rajan, joka on 3 prosenttia suhteessa BKT:hen. Komissio esittää nyt määräaikoja, joiden kuluessa alijäämiä on supistettava.

Vielä vuosi sitten useimmissa EU-maissa olisi tuntunut mahdottomalta, että julkisen talouden alijäämä ylittäisi kaksin- tai kolminkertaisesti EU:n asettamat rajat. Nyt valtaosa talouksista on tässä tilanteessa, ja talouskriisin perintönä syntyneet alijäämät uhkaavat ajaa EU:n takaisin taantumaan.

EU-maiden on saatava julkinen taloutensa kuntoon. Mutta millä aikataululla tämä voi tapahtua? Useat maat ovat haluttomia nopeisiin menoleikkauksiin, koska se voi haitata talouden orastavaa toipumista. EU-komissio on nyt asettanut 13 jäsenmaalle 2–5 vuoden määräajat English , joiden kuluessa niiden on palattava noudattamaan kurinalaista finanssipolitiikkaa.

EU-sääntöjen mukaan nykyisten ja tulevien euroalueen maiden julkisen talouden alijäämä ei saa ylittää viitearvoa, joka on 3 prosenttia suhteessa BKT:hen. Vaatimuksesta voidaan joustaa taloudellisesti vaikeina aikoina. Näillä EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen säännöillä pyritään ehkäisemään epätasapainoa, joka voisi horjuttaa euroalueen taloutta.

EU-maiden julkisen talouden alijäämä oli vuonna 2007 keskimäärin 0,8 prosenttia suhteessa BKT:hen ja 2,3 prosenttia vuonna 2008. Luvun odotetaan kolminkertaistuvan tänä vuonna ja olevan keskimäärin 6,9 prosenttia suhteessa BKT:hen. Vuonna 2010 alijäämä olisi jopa 7,5 prosenttia.

Julkisten menojen ja tulojen kuilu on kasvanut talouskriisin aikana, kun valtiot ovat julkisin varoin tukeneet pankkijärjestelmiä ja talouden elvytystä. Verotulojen tuntuvan vähenemisen vuoksi monien maiden on pitänyt ottaa lainaa rahoittaakseen tukitoimet.

Vaikka korot ovat tällä hetkellä alhaiset, lainojen takaisinmaksu on jo nyt kallista. Korkojen nousu jarruttaisikin talouden toipumista, varoittaa talous- ja rahapoliittisista asioista vastaava komissaari Joaquín Almunia.

Komissio esittää, että yhdeksän maan (Saksa, Ranska, Espanja, Itävalta, Alankomaat, Tšekki, Slovakia, Slovenia ja Portugali) on saatava alijäämänsä kuntoon vuoteen 2013 mennessä.

Italian ja Belgian määräaika on vuosi 2012, Irlannin 2014 ja Ison-Britannian varainhoitovuosi 2014–2015. Neuvoston on vielä hyväksyttävä komission suositukset.

Ranskalle, Espanjalle, Irlannille ja Isolle-Britannialle ehdotukset merkitsevät lisää armonaikaa, sillä näille maille oli jo aiemmin asetettu määräajat alijäämän korjaamiseksi. 3 prosentin raja ylittyi niissä jo viime vuonna.

Komissio kehottaa Kreikkaa ryhtymään välittömiin toimiin ja moittii sitä piittaamattomuudesta. Kreikan julkisen talouden alijäämän odotetaan olevan tänä vuonna lähes 13 prosenttia, mikä ylittää huomattavasti ennakkoarviot.

Lisätietoa liiallista alijäämää koskevasta menettelystä

 

EU:n toimet finanssi- ja talouskriisin torjumiseksi

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä