Навигационна пътека

Бюджетите трябва да излязат „на зелено“ - 12/11/2009

Жена, гледаща през бинокъл с евромонети © EC

В резултат на икономическата криза бюджетните дефицити на много страни надхвърлят значително прага от 3 %. Комисията предлага срокове за намаляване на дефицитите.

Преди една година бюджетни дефицити, превишаващи два или три пъти прага в ЕС, биха били немислими в повечето държави-членки. Сега те са факт - „наследство“ от икономическата криза, заплашващо Европа с нова рецесия.

Страните от ЕС трябва да приведат в ред публичните си финанси - по това спор няма. Въпросът е колко бързо? Много страни не желаят да намаляват разходите в близко бъдеще поради опасения, че това ще попречи на започналото възстановяване. Предложеният от Комисията график English дава на 13 страни срок от 2 до 5 години за възстановяване на финансовата дисциплина.

Според правилата на ЕС сегашните и потенциалните членове на еврозоната трябва да поддържат бюджетните си дефицити под 3 % от брутния вътрешен продукт (БВП), въпреки че им е позволена известна гъвкавост, когато икономиката изпитва трудности. Правилата, които са част от Пакта за стабилност и растеж на ЕС, целят предотвратяване на дисбаланси, които могат да дестабилизират еврозоната.

Средните дефицити в страните от ЕС бяха 0,8 % от БВП през 2007 г. и 2,3 % през 2008 г. През тази година се очаква трикратно увеличение - до 6,9 %, а през 2010 г. - до 7,5 %.

Пропастта между правителствените разходи и приходи рязко се увеличи по време на кризата, тъй като правителствата повишиха разходите, за да подкрепят банковите системи и съживят икономиките. Понеже приходите от данъци спаднаха рязко, много от тях трябваше да вземат заеми.

Самото изплащане на тези задължения е скъпо, въпреки че лихвите са ниски. Всяко покачване на лихвите може да спре възстановяването, предупреждава комисарят по икономика и финанси Хоакин Алмуния.

Комисията предлага 2013 г. да бъде срокът за девет държави: Германия, Франция, Испания, Австрия, Нидерландия, Чешка република, Словакия, Словения и Португалия.

На Италия и Белгия е даден срок до 2012 г., на Ирландия - до 2014 г., а на Великобритания - до финансовата 2014-2015 г. Препоръките трябва да бъдат одобрени от Съвета.

За Франция, Испания, Ирландия и Обединеното кралство предложенията са възможност да си поемат въздух, тъй като те вече обявиха дефицити над 3 % миналата година и трябваше да ги намалят в по-кратки срокове.

Комисията призова Гърция да предприеме незабавни мерки, тъй като според нея страната не е направила достатъчно за намаляване на дефицита. Очаква се през тази година Гърция да обяви дефицит от близо 13 % - далеч над прогнозите.

Още за процедурата за прекомерен дефицит

 

Финансова и икономическа криза - Отговорът на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки