Sökväg

Gränslöst autogiro - 04/11/2009

Kvinna som gör ett uttag i en bankomat©EC

Nu kan du använda autogiro för att betala dina räkningar i hela EU.

I november startas ett nytt system som låter företagen ta betalt direkt från sina kunders konton i andra europeiska länder. Husägare, studenter och pensionärer utomlands finns bland de som har nytta av systemet.

Med autogiro DeutschEnglishfrançais behöver bankkunderna inte längre skriva en check eller överföra pengar för att betala sina räkningar. Autogiro används vanligtvis för att betala löpande utgifter som vatten, el, telefon och tidningsprenumerationer.

Tidigare var systemet begränsat till företag i samma land som kundens bank. Men nu erbjuder över 2 500 banker autogirering över nationsgränserna.

Och snart kommer det mer: alla banker i euroområdet måste införa gränsöverskridande autogirering senast november 2010. Bankerna i länder utanför euroområdet, t.ex. Sverige, har fram till november 2014 på sig.

Systemet är ett viktigt steg mot en helt integrerad europeisk ekonomi. Till stöd finns nya regler som säger att internationella autogireringar ska vara lika enkla och säkra som inhemska autogireringar.

Européerna kan redan använda sina betalkort för att ta ut pengar i ett annat land. Men framför oss ligger shopping med betalkortet över gränserna. Så småningom kommer kunderna bara att behöva ha ett bankkonto i sitt hemland och ett enda bankkort för banktjänster i hela EU.

Förutom de 27 EU-länderna deltar fem andra länder i systemet: Island, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Monaco.

En annan nyhet på bankområdet är att det ska bli enklare att byta bank. Bankerna har kommit överens om att en kund ska få hjälp av sina nya bank att stänga sitt tidigare konto och överföra saldot till det nya kontot. De flesta nationella bankföreningar har antagit denna princip.

Läs mer om det gemensamma eurobetalningsområdet DeutschEnglishfrançais

Autogirering i EU DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar