Navigacijska pot

Bančne storitve brez meja - 04/11/2009

Ženska pri dviganju denarja z bančnega avtomata ©ES

Evropski državljani lahko zdaj z direktno obremenitvijo plačujejo račune iz vse Evrope kar s svojega domačega računa.

Ta mesec je bil uveden sistem, ki podjetjem omogoča, da neposredno bremenijo strankin račun v drugi državi EU. Med drugimi bodo tega veseli zlasti lastniki počitniških domov, študenti in upokojenci, ki živijo v tujini.

Direktna obremenitev DeutschEnglishfrançais za bančne komitente pomeni, da jim ne bo treba več pisati čekov ali opravljati bančnih nakazil za plačevanje računov. Običajno se uporablja za plačevanje rednih mesečnih računov, kot so računi za komunalne storitve, telefon ter naročnine na časopise.

Prej je bilo takšna plačila mogoče izvajati samo za podjetja s sedežem v isti državi kot banka te stranke. V okviru novega sistema pa zdaj že več kot 2 500 bank ponuja čezmejno direktno obremenitev.

Tem pa jih bo sledilo še več, saj bodo morale vse banke v državah območja evra do novembra 2010 uvesti čezmejno direktno obremenitev. Banke zunaj območja evra bodo morale to storiti do novembra 2014.

Gre za pomemben korak k celovito povezanem gospodarstvu EU, zato so sprejeli nove predpise za zagotovitev kar najlažjega in učinkovitega delovanja sistema direktne obremenitve v vseh državah EU.

Evropski državljani lahko že zdaj uporabljajo svoje bančne kartice za dvig gotovine v tujini. V prihodnosti lahko pričakujemo še čezmejno nakupovanje z bančnimi plačilnimi karticami. Ljudje bodo sčasoma potrebovali samo en bančni račun in eno bančno kartico za bančne storitve po vsej EU.

Poleg 27 držav članic EU v programu sodelujejo še Islandija, Norveška, Švica, Lihtenštajn in Monako.

Ljudje pa bodo kmalu tudi lažje zamenjali banko v svoji državi. Banke so se namreč dogovorile, da mora nova banka stranki pomagati pri zapiranju starega računa in prenosu denarja. Večina bančnih združenj je ta dogovor sprejela.

Več o enotnem območju plačil v evrih DeutschEnglishfrançais

Direktna obremenitev v EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave