Navigációs útvonal

Banki szolgáltatások: Határtalan lehetőségek - 04/11/2009

Bankautomatából pénzt felvevő nő ©EC

A banki beszedési megbízásokkal ezentúl külföldi szolgáltatói számlákat is ki lehet egyenlíteni az EU területén.

2009 novemberében beindult az az új rendszer, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy ügyfeleik másik uniós tagállamban vezetett bankszámlájáról is közvetlenül leemelhessék az esedékes kifizetések összegét. Az új rendszernek például külföldön tanuló diákok vagy külföldön élő nyugdíjasok látják hasznát.

A közvetlen beszedés DeutschEnglishfrançais vagy számlaterhelés azt jelenti, hogy az ügyfél számláinak/díjainak befizetéséről a bank gondoskodik, levéve így a csekk-feladás vagy a készpénz-átutalás terhét vállukról. A beszedési megbízást a fogyasztók általában olyan rendszeres szolgáltatások díjainak kiegyenlítésére használják, mint például a telefon, újság-előfizetések vagy közüzemi szolgáltatások.

Ilyen tranzakciókra eddig kizárólag az ügyfél bankja szerinti országban található vállalkozások voltak felhatalmazva. Az új beszedési rendszernek köszönhetően ma már több mint 2500 bank biztosít határon átívelő közvetlen beszedést.

A közeljövőben tovább bővül e bankok köre, ugyanis 2010 novemberéig az eurózónában található valamennyi banknak lehetővé kell tennie a határokon átnyúló közvetlen számlaterhelést. Az eurózónán kívüli bankoknak 2014 novemberéig kell megfelelniük ennek a követelménynek.

Az új rendszer fontos lépést jelent az uniós gazdaság teljes integrációja felé. Létrehozását olyan új szabályok tették lehetővé, amelyek biztosítják, hogy a közvetlen beszedés két ország között ugyanolyan egyszerű és biztonságos legyen, mintha a művelet egy országon belül történne.

Ma már lehetséges betéti kártyával (debitkártyával) más uniós országban pénzt felvenni, hamarosan pedig üzletben fizetni is. A végső cél az, hogy a fogyasztók valamennyi banki tevékenységüket egyetlen otthoni számlával és egyetlen bankkártyával el tudják intézni, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak az Európai Unióban.

A 27 uniós tagállamon kívül öt másik ország (Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein és Monaco) is részt vesz a programban.

Ezzel párhuzamosan egy másik kezdeményezésnek köszönhetően az ügyfelek hamarosan könnyebben válthatnak bankot ugyanabban a tagállamban. A bankok ugyanis megállapodást kötöttek arról, hogy ezentúl az új bank nyújt segítséget az ügyfeleknek a régi számla lezárásával és a fennmaradó egyenlegnek az új számlára való átvezetésével kapcsolatban. A tagállami bankszövetségek zöme elfogadta ezt az előírást.

További információk az egységes eurófizetési térségről (SEPA) DeutschEnglishfrançais

Közvetlen beszedés az EU-ban DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek