Navigointipolku

Suoraveloitusmaksut mahdollisia koko EU:ssa - 04/11/2009

Nainen nostaa rahaa pankkiautomaatista ©EC

Eurooppalaiset voivat nyt suorittaa suoraveloitusmaksuja pankkitililtään kaikkialle EU:hun.

Uusi SEPA-suoraveloitusjärjestelmä otettiin käyttöön marraskuun alussa. Sen ansiosta yritykset voivat veloittaa maksut suoraan asiakkaan toisessa EU-maassa olevalta pankkitililtä. Järjestelmästä on hyötyä esimerkiksi ulkomailla asuville eläkeläisille, opiskelijoille tai loma-asunnon omistajille.

Suoraveloitusmaksut DeutschEnglishfrançais säästävät kuluttajilta sekin kirjoittamisen tai tilisiirtojen vaivan. Suoraveloitus on käytännöllistä etenkin toistuvien maksujen kuten vesi- ja sähkölaskujen sekä telepalveluihin ja aikakauslehtitilauksiin liittyvien maksujen suorittamisessa.

Aiemmin suoraveloitus oli mahdollista ainoastaan maan sisäisessä maksuliikenteessä. Uudessa järjestelmässä jo yli 2 500 pankkia tarjoaa mahdollisuuden suorittaa suoraveloitusmaksuja myös eri EU-maiden välillä.

Järjestelmä laajenee nopeasti. Kaikkien euroalueen pankkien on otettava maiden välisiä suoraveloitusmaksuja vastaan marraskuuhun 2010 mennessä. Euroalueen ulkopuolisten pankkien määräaika on marraskuu 2014.

Järjestelmä on pitkä harppaus EU:n talouden yhdentämisessä. Se perustuu uuteen EU-lainsäädäntöön, jonka tarkoituksena on varmistaa, että maiden väliset suoraveloitusmaksut ovat yhtä helppoja ja turvallisia kuin kotimaiset maksut.

Eurooppalaiset voivat jo nostaa pankkikortilla rahaa muissa maissa. Tulevaisuudessa järjestelmää on tarkoitus laajentaa ulkomailla tehtäviin pankkikorttiostoksiin ja -maksuihin. Näin kuluttajat voivat käyttää yhtä pankkitiliä ja -korttia kaikkiin pankki- ja maksupalveluihin koko EU:ssa.

EU:n 27 jäsenmaan lisäksi järjestelmään osallistuvat Islanti, Norja, Sveitsi, Liechtenstein ja Monaco.

EU pyrkii helpottamaan myös kuluttajien mahdollisuuksia vaihtaa pankkia kotimaassaan. Pankit ovat nyt sopineet, että uuden asiakkaan vastaanottavan pankin olisi autettava vanhan tilin sulkemisessa ja varojen siirrossa. Useimmat kansalliset pankkiyhdistykset ovat hyväksyneet asiaa koskevat säännöt.

Lisätietoa yhtenäisestä euromaksualueesta (SEPA) DeutschEnglishfrançais

Suoraveloitusmaksut EU:ssa DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä