Навигационна пътека

Банкиране без граници - 04/11/2009

Жена, теглеща пари от банкомат ©EC

Европейците вече могат да използват директен дебит от своята страна, за да плащат сметки навсякъде в ЕС.

През този месец бе даден старт на схема, която позволява на компаниите да получават плащания директно от сметката на клиента в друга страна от ЕС. Сред облагодетелстваните от схемата ще бъдат притежателите на ваканционни имоти, учащи и пенсионери, живеещи в чужбина.

Директният дебит DeutschEnglishfrançais спестява на клиентите на банки необходимостта от писане на чекове или прехвърляне на пари за плащане на сметки. По принцип директният дебит се използва за плащане на разходи за постоянно използвани услуги като електричество, телефон, абонаменти за списания.

По-рано обхватът на системата бе ограничен до компании в същата страна, в която се намира банката на клиента. Според новата схема вече над 2500 банки предлагат директен дебит отвъд националните граници.

Скоро ще ги последват и други - всички банки в еврозоната трябва да въведат трансграничния директен дебит до ноември 2010 г. Банките извън еврозоната имат срок да направят това до ноември 2014 г.

Системата, която е важна стъпка към наистина интегрирана икономика в ЕС, е подкрепена от нови правила, за да се гарантира, че директният дебит между две страни може да се извършва така лесно и сигурно, както в рамките на една страна.

Европейците вече могат да теглят пари с дебитните си карти в други държави. Предстои да стане възможно трансгранично пазаруване с дебитни карти. Накрая клиентите ще могат да разчитат на една банкова сметка в своята страна и на една банкова карта за всички банкови услуги в целия ЕС.

Освен 27-те страни от ЕС, още пет държави са част от програмата: Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Монако.

Освен това, клиентите скоро ще бъдат улеснени да преминават към друга банка в тяхната страна. Банките се споразумяха, че новата банка трябва да помогне на клиента да закрие старата си сметка и да прехвърли баланса. Повечето национални банкови асоциации приеха стандарта.

Още за единната зона за плащания в евро DeutschEnglishfrançais

Директен дебит в ЕС DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки