Navigacijska pot

Recesije je konec, izzivov še ne - 03/11/2009

Kovanci, ki ležijo na časopisni strani o financah ©ES

Gospodarska napoved predvideva postopno okrevanje, vendar počasnejšo gospodarsko rast naslednje leto.

Rast evropskega BDP v drugi polovici letošnjega leta kaže, da Evropska unija prihaja iz recesije, je zapisano v jesenski gospodarski napovedi Evropske komisije. Toda zaradi padca proizvodnje v začetku letošnjega leta ostaja gospodarska napoved za celotno leto 2009 skorajda nespremenjena: BDP naj bi padel za 4 %.

Komisija predvideva, da naj bi v naslednjih dveh letih gospodarska rast znašala le 0,75 % (2010) oziroma 1,5 % (2011).

Okrevanje je predvsem posledica izboljšanja svetovne trgovine in finančnih razmer. Med dejavniki gospodarskega vzpona sta še ustrezna denarna politika in javna poraba.

V skladu za napovedjo naj bi naslednje leto gospodarsko rast zaviralo več dejavnikov, ki bodo zmanjševali povpraševanje po blagu in storitvah EU. Med temi so višja stopnja brezposelnosti ter potreba po zmanjšanju dolga gospodinjstev in podjetij.

Leta 2010 naj bi se stopnja brezposelnosti v EU zvišala na 10,25 %, javnofinančni primanjkljaj pa na 7,5 % BDP.

Po mirovanju cen med recesijo naj bi se cene življenjskih potrebščin v prihodnosti dvignile, medtem ko bo inflacija ostala sorazmerno nizka. Razlike med inflacijo v različnih državah bodo sicer manjše kot pred recesijo.

V prihodnjih mesecih bo okrevanje morda presenetljivo hitro, vendar še ni gotovo, ali bo dolgotrajno. Naslednja gospodarska napoved, ki jo bo Evropska komisija pripravila februarja, bo zajela večje države EU.

Komisija gospodarske napovedi objavlja štirikrat letno: dve obsežni gospodarski napovedi spomladi in jeseni ter dve manjši vmesni napovedi februarja in septembra.

Več o jesenski gospodarski napovedi Evropske komisije (2009) English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave