Cale de navigare

Perioada de recesiune se încheie, însă problemele persistă - 03/11/2009

Monede pe pagina financiară a unui ziar ©CE

Prognozele pentru anul viitor indică o redresare treptată, dar o creştere economică lentă.

Europa iese din recesiune, PIB-ul UE fiind în creştere în a doua jumătate a anului. Cu toate acestea, având în vedere contractarea economiei de la începutul acestui an, previziunile pentru 2009 rămân neschimbate indicând un PIB în scădere cu 4%.

Pe termen lung, se estimează o creştere economică de doar 0,75% în 2010 şi de 1,5% în 2011.

Redresarea economică se datorează, în principal, evoluţiei înregistrate la nivelul comerţului mondial şi al condiţiilor financiare. La aceasta se adaugă stimularea activităţii economice prin politica monetară şi resursele publice alocate.

Potrivit previziunilor, anul viitor anumiţi factori vor determina o scădere a ritmului de creştere economică, având ca efect diminuarea cererii de bunuri şi servicii în UE. Printre aceşti factori se numără creşterea ratei şomajului şi nevoia persoanelor fizice şi juridice de a-şi acoperi datoriile.

De asemenea, rata şomajul va fi de 10,25% în 2010, iar deficitul public la nivelul Uniunii va creşte la 7,5% din PIB.

După ce au stagnat pe durata recesiunii, se aşteaptă ca preţurile de consum să crească, însă nivelul inflaţiei se va menţine în limite relativ scăzute. Diferenţele dintre statele membre în ceea ce priveşte inflaţia vor fi mai puţin accentuate decât în perioada premergătoare crizei.

În lunile care urmează, este posibil să asistăm la o accelerare a ritmului de redresare, însă rămâne de văzut dacă acesta poate fi menţinut. Noile previziuni economice actualizate pe care Comisia urmează să le prezinte în luna februarie vor viza doar ţările mari din UE.

În general, Comisia publică previziuni economice de patru ori pe an: două detaliate (primăvara şi toamna) şi două intermediare (în februarie şi în septembrie).

Mai multe despre previziunile economice de toamnă English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile