Navigointipolku

Taantuma on ohi, mutta haasteita riittää - 03/11/2009

Kolikoita sanomalehden taloussivujen päällä ©EC

Asteittainen toipuminen taantumasta näyttää alkaneen, mutta kasvun odotetaan hiipuvan ensi vuonna.

EU on toipumassa lamasta, ja bruttokansantuote kasvaa vuoden 2009 jälkipuoliskolla. Vuoden alkupuolen laskusuhdanteen vuoksi vuoden 2009 kokonaisennuste säilyy kuitenkin pääasiassa ennallaan ja BKT:n odotetaan laskevan 4 prosenttia.

Talouden odotetaan kasvavan vain ¾ prosenttia vuonna 2010 ja 1½ prosenttia vuonna 2011.

Talouden piristyminen johtuu ennen muuta maailmankaupan ja rahoitusehtojen parantumisesta. Myös rahapolitiikka ja julkisten menojen lisääminen edistävät kasvua.

Ensi vuonna kasvua rajoittavat useat tekijät, jotka pienentävät EU:n tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Näihin kuuluvat muun muassa työttömyyden pahentuminen sekä kotitalouksien ja yritysten tarve pienentää velkaansa.

Työttömyyden odotetaan nousevan 10¼ prosenttiin vuonna 2010 ja julkisen velan 7½ prosenttiin BKT:stä EU:ssa.

Kuluttajahinnat ovat taantuman aikana pysyneet muuttumattomina, mutta nyt niiden odotetaan nousevan. Inflaatio jää edelleen suhteellisen alhaiseksi. Erot inflaatiossa eri maiden välillä ovat pienempiä kuin ennen kriisiä.

Talouden toipuminen voi olla yllättävän voimakasta tulevina kuukausina. Nähtäväksi jää, onko elpyminen pysyvää. Komission seuraava talousennuste ilmestyy helmikuussa, ja siinä käsitellään suuria EU-maita.

Komissio julkaisee yleensä neljä talousennustetta vuodessa – kattavat kevät- ja syysennusteet sekä suppeammat väliennusteet helmikuussa ja syyskuussa.

Lisätietoa komission laatimista syksyn 2009 talousennusteista English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä