Διαδρομή πλοήγησης

Η ύφεση πέρασε, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές - 03/11/2009

Νομίσματα πάνω στην οικονομική σελίδα εφημερίδας ©EC

Προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας με μια επιβράδυνση της ανάπτυξης του χρόνου.

Η ΕΕ βγαίνει από την ύφεση καθώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ. Εξαιτίας όμως της επιβράδυνσης στις αρχές του έτους, οι προβλέψεις για το 2009 συνολικά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες: το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4%.

Στο μέλλον προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,75% το 2010 για να σημειώσει περαιτέρω αύξηση το 2011 κατά 1,5%.

Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επίσης, η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται τόσο στη νομισματική πολιτική όσο και στις δημόσιες δαπάνες.

Του χρόνου αναμένεται ότι κάποιοι παράγοντες θα περιορίσουν την ανάπτυξη μειώνοντας τη ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ανεργία και η ανάγκη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να μειώσουν τα χρέη τους.

Το 2010 η ανεργία αναμένεται να φθάσει στο 10,25% και το δημόσιο έλλειμμα να αυξηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Μετά τη στασιμότητα κατά τη διάρκεια της ύφεσης, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν, αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει σχετικά χαμηλός. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν θα είναι τόσο έντονες όσο ήταν πριν από την κρίση.

Η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι απροσδόκητα μεγάλη τους επόμενους μήνες. Μένει να διαπιστωθεί όμως αν θα είναι και διατηρήσιμη. Οι επόμενες προβλέψεις της Επιτροπής θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο και θα αφορούν τις μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή δημοσιεύει τις οικονομικές προβλέψεις συνήθως τέσσερις φορές τον χρόνο: πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις και λιγότερο πλήρεις ενδιάμεσες προβλέψεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2009 της Επιτροπής English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι