Sti

Recessionen er slut, men stadig store udfordringer forude - 03/11/2009

Mønter på erhvervssektion i avis ©EF

Der er udsigt til gradvis genopretning – dog med lavere vækst til næste år

EU er på vej ud af recessionen, og BNP vokser i anden halvdel af året. Men på grund af afmatningen i begyndelsen af året er udsigterne for 2009 som helhed uændrede: BNP ventes at falde med 4 %.

Der regnes med lav vækst på 0,75 % i 2010 og 1,5 % i 2011.

Opsvinget skyldes mest forbedringer i verdenshandelen og finansklimaet. Men også valutapolitikken og det offentlige forbrug hjælper til med at få hjulene i gang.

Der vil blive lagt en dæmper på væksten på grund af mindre efterspørgsel efter varer og tjenesteydelser fra EU. Dette skyldes den øgede ledighed sammen med husholdningernes og virksomhedernes behov for at få gælden ned.

Arbejdsløsheden ser ud til at nå 10,25 % i 2010, og den offentlige gæld i EU vil formentlig stige til 7,5 % af BNP.

Forbrugerpriserne ventes at stige efter at have ligget stille under recessionen, men inflationen vil fortsat være forholdsvis lav. Der vil være mindre forskel på landenes inflation end før krisen.

Opsvinget kan blive overraskende kraftigt i de kommende måneder. Om det bliver muligt at holde dampen oppe, vil vise sig. Kommissionens næste opdaterede prognose, som kommer i februar, handler om de store EU-lande.

Kommissionen offentliggør normalt økonomiske prognoser fire gange om året – omfattende forårs- og efterårsprognoser og mindre, foreløbige prognoser i februar og september.

Mere om Kommissionens økonomiske prognose for 2009 English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links