Навигационна пътека

Рецесията приключи, предизвикателствата остават - 03/11/2009

Монети върху финансовата страница на вестник ©EО

Прогнозата е за постепенно възстановяване и за по-слаб растеж през следващата година.

ЕС излиза от рецесията – брутният му вътрешен продукт (БВП) расте през втората половина на 2009 г. Въпреки това поради спада в началото на годината общата прогноза за 2009 г. остава непроменена – понижение на БВП с 4%.

През 2010 г. има вероятност икономиката да нарасне с 0,75 %, а през 2011 г. – с 1,5 %.

Възстановяването се дължи предимно на подобряване на световната търговия и финансовите условия. Паричната политика и правителствените разходи също стимулират подема.

През следващата година няколко фактора ще ограничават растежа, като понижават търсенето на европейски стоки и услуги. Сред тях са по-високите нива на безработица и необходимостта от намаляване на дълговете както на домакинствата, така и на предприятията.

Очаква се безработицата да надхвърли 10 % през 2010 г., а публичният дълг да се повиши до 7,5 % от БВП в Съюза.

След като останаха сравнително непроменени по време на рецесията, потребителските цени също се очаква да се повишат, но инфлацията ще се задържи сравнително ниска. Различията в инфлацията между държавите ще бъдат по-незначителни, отколкото бяха преди кризата.

Подемът може да се окаже учудващо силен пред следващите месеци. Все още не е ясно обаче дали ще бъде траен. Следващата прогноза на Комисията излиза през февруари и ще разгледа големите страни от ЕС.

Комисията обикновено публикува икономически прогнози четири пъти в годината – две подробни прогнози през пролетта и есента и две по-кратки междинни прогнози през февруари и септември.

Повече за есенната икономическа прогноза на ЕК от 2009 г. English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки