Cale de navigare

Piaţa derivatelor - 22/10/2009

Monezi pe un ziar ©CE

O nouă perspectivă în abordarea instrumentelor financiare derivate.

UE a anunţat o serie de planuri privind reglementarea pieţei derivatelor DeutschEnglishfrançais - produse financiare complexe care au contribuit la declanşarea crizei financiare.

În 2010, Comisia Europeană doreşte să introducă norme având drept scop diminuarea riscului pe care aceste instrumente financiare îl prezintă pentru economia europeană. Propunerile se înscriu în eforturile depuse de UE pentru sporirea măsurilor de supraveghere a pieţei financiare, în scopul prevenirii unei alte crize.

Comisarul pentru servicii financiare, Charlie McCreevy, a declarat că aceste planuri au marcat o schimbare de perspectivă, renunţându-se la abordarea tradiţională potrivit căreia instrumentele financiare derivate se adresează specialiştilor şi, prin urmare, necesită o reglementare lejeră.

Pentru elaborarea propunerilor legislative, Comisia Europeană va colabora cu ţările membre G20, astfel încât să se asigure o coerenţă a politicii la nivel global. Recent, ţările G20 au convenit să impună restricţii în ceea ce priveşte instrumentele financiare derivate, iar administraţia americană a adoptat deja măsuri în acest sens.

Derivatele sunt instrumente financiare a căror valoare derivă din valoarea unui alt activ, cum ar fi rata dobânzii sau petrolul. Propunerea UE vizează instrumentele financiare derivate necotate la bursă (OTC), care sunt valori tranzacţionate pe piaţa extrabursieră direct între cele două părţi.

Tranzacţiile încheiate pe aceste pieţe extrabursiere s-au bucurat de un enorm succes în ultimii ani, valoarea înregistrată pe piaţa internaţională ridicându-se la trilioane de euro. Însă, în anii premergători crizei financiare, dealerii de instrumente derivate au subestimat riscurile.

Dorind o mai mare transparenţă pe piaţă, UE introduce cerinţe privind standardizarea instrumentelor urmând a fi tranzacţionate prin intermediul caselor de compensare, care absorb o mare parte din riscuri. Toate celelalte operaţiuni ar urma să fie înregistrate.

De asemenea, potrivit noilor reglementări, instituţiile financiare vor fi nevoite să constituie garanţii mai mari şi să dispună de mai multe fonduri proprii în cazul tranzacţiilor care nu au loc într-un sistem centralizat.

În aceeaşi ordine de idei, Comisia Europeană a lansat o consultare publică DeutschEnglishfrançais privind măsuri posibile pentru a evita ca băncile în dificultate să pună în pericol întregul sistem financiar, penalizându-i pe contribuabili. Problemele apărute în mediul bancar pe parcursul crizei financiare explică necesitatea introducerii unor prevederi juridice, date fiind efectele transfrontaliere.

Declarând că nicio bancă nu este ferită de probleme, Comisarul McCreevy consideră necesară introducerea unor măsuri eficiente menite să anticipeze şi să evite, pe cât posibil, prăbuşirea unei bănci sau, cel puţin, să permită reorganizarea activităţii acesteia.

Citiţi mai multe despre serviciile financiare

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile