Kruimelpad

Derivaten aan banden - 22/10/2009

Munten op het financieel katern van een krant ©EC

De EU komt met plannen die de aanpak van financiële derivaten radicaal kunnen veranderen.

De EU heeft plannen bekendgemaakt voor een regulering van de markt voor financiële derivaten DeutschEnglishfrançais . Derivaten zijn ingewikkelde financiële producten en hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van de financiële crisis.

De Commissie wil in 2010 nieuwe wetgeving invoeren om de risico's van dergelijke effecten voor de economie in te dijken. De voorstellen zijn weer een stap van de EU om het toezicht op de financiële sector aan te scherpen en zo een nieuwe crisis te voorkomen.

Eurocommissaris voor financiële diensten Charlie McCreevy omschrijft de plannen als een radicaal nieuwe aanpak die breekt met de traditionele opvatting dat financiële derivaten producten voor professionals zijn en daarom niet veel regulering vergen.

Bij de voorbereiding van de nieuwe wetgeving zal de Commissie samenwerken met de landen van de G20 om te zorgen voor een gecoördineerde wereldwijde aanpak. De groep van de 20 grootste economieën heeft onlangs besloten strengere regels voor de derivaten op te stellen en de VS-regering heeft al concrete stappen in die richting gezet.

Derivaten danken hun naam aan het feit dat hun waarde is afgeleid van de koers van een onderliggend product, zoals de rente of olie. De plannen van de EU gelden voor OTC's of over-the-counter derivaten, effecten die rechtstreeks, buiten de beurs om, tussen twee partijen worden verhandeld.

De handel in deze derivaten is de laatste tien jaar enorm toegenomen en is inmiddels wereldwijd goed voor honderden biljoenen euro's. Maar in de aanloop naar de crisis hebben de traders de risico's onderschat.

De EU wil meer duidelijkheid op de markt door te eisen dat standaardderivaten worden verhandeld via centrale clearinghouses (CCP's) die de grootste risico's opvangen. Bovendien moeten alle overige transacties worden geregistreerd.

Volgens de nieuwe regels moeten financiële instellingen ook zorgen voor meer onderpand en meer kapitaal vasthouden voor producten die niet centraal worden verhandeld.

In dit verband houdt de Commissie ook een openbare raadpleging DeutschEnglishfrançais over manieren om te voorkomen dat instabiele banken het hele financiële systeem ondermijnen en door de belastingbetaler moeten worden gered. De golf van faillissementen bij banken tijdens de financiële crisis heeft duidelijk gemaakt dat er nieuwe wetten nodig zijn om de grensoverschrijdende gevolgen op te vangen.

"Iedere bank kan failliet gaan", zei commissaris McCreevy, en daarom pleit hij voor een aantal robuuste afspraken om faillissementen te voorspellen en om noodlijdende banken te herstructureren of in ieder geval overeind te houden.

Meer over financiële diensten

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links