Navigointipolku

Johdannaisten sääntely tiukkenee - 22/10/2009

Kolikoita sanomalehden taloussivujen päällä © EC

Rahoituskriisi havahdutti huomaamaan johdannaisten kaupan riskit.

EU suunnittelee johdannaismarkkinoiden sääntelyä DeutschEnglishfrançais . Johdannaismarkkinat, joilla käydään kauppaa monimutkaisilla rahoitustuotteilla, olivat osaltaan laukaisemassa rahoituskriisiä.

Komissio aikoo antaa vuonna 2010 uusia säädöksiä, joiden avulla vähennetään johdannaisinstrumenttien talouselämälle aiheuttamaa riskiä. Uusi lainsäädäntö on osa EU:n toimia, joilla se pyrkii vahvistamaan rahoitusalan valvontaa, jotta kriiseiltä vältytään vastaisuudessa.

Rahoituspalveluista vastaava komissaari Charlie McCreevy toteaa, että kyseessä on muutos perinteiseen ajattelutapaan, jonka mukaan johdannaiset eivät tarvitse kuin kevyttä sääntelyä, koska ne ovat ammattilaisten rahoitusinstrumentteja.

Lainsäädäntötyössään komissio tekee yhteistyötä muiden G20-maiden kanssa, jotta toimet ovat kansainvälisesti johdonmukaisia. Maailman rikkaimmista maista muodostuva G20-ryhmä on hiljattain päättänyt puuttua johdannaisten aiheuttamiin ongelmiin, ja Yhdysvaltojen hallitus on jo hyväksynyt uutta lainsäädäntöä.

Johdannaisten nimi viittaa siihen, että niiden arvo johdetaan jostain toisesta muuttujasta eli kohde-etuudesta, kuten koroista tai öljyn hinnasta. EU:n suunnittelema tiukennettu sääntely koskee otc-johdannaisia eli arvopapereita, joilla yksityiset käyvät keskenään kauppaa.

Johdannaisten kauppa on viime vuosikymmenellä lisääntynyt räjähdysmäisesti, ja nykyisin niillä on biljoonien eurojen markkinat. Rahoituskriisiä edeltävinä vuosina johdannaisten kauppaan liittyvä maksukyvyttömyysriski kuitenkin aliarvioitiin.

EU haluaa selventää markkinoita siten, että johdannaisinstrumenttien vakioitujen muotojen kaupan on tapahduttava keskitettyjen selvitysyhteisöjen kautta. Keskitetyt selvitysyhtiöt pystyvät ottamaan suuren osan kaupankäynnin riskeistä vastuulleen. Kaikki muut tapaukset olisi rekisteröitävä.

Uusien määräysten mukaan rahoituslaitosten on myös asetettava suurempia vakuuksia ja niillä on oltava enemmän pääomaa tapauksissa, joita ei ole selvitetty keskitetysti.

Komissio kerää myös kommentteja ja ehdotuksia DeutschEnglishfrançais keinoista, joilla voitaisiin estää se, että vaikeuksiin joutuneet pankit uhkaavat rahoitusjärjestelmän vakautta ja pysyvät pystyssä vain verovarojen turvin. Rahoituskriisin aikana pankkien lukuisat vararikot ja niiden kansainväliset seuraukset havahduttivat huomaamaan, että tarvitaan uusia oikeudellisia välineitä.

Komissaari McCreevy korostaa, että yksikään pankki ei ole turvassa vararikolta. Hänen mielestään tarvitaan järeitä menettelyjä, joilla pankin luhistuminen voidaan havaita ja torjua ajoissa, ja jos se ei onnistu, ryhtyä pankin saneeraukseen.

Lisää rahoituspalveluista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä