Navigációs útvonal

Alul az euró jelével kiegészített európai zászló, rajta euróérmék ©EC

Az euróövezet gazdaságáról készült 2009. évi jelentés szerint a közös valuta megvédte az eurózóna országait a szélsőséges kamatláb- és árfolyam-ingadozásoktól.

A pénzügyi válság hatására a 16 országot tömörítő euróövezetben gazdasági hanyatlás következett be. Erre a közös valuta megszületése óta eltelt 10 évben nem volt példa. Az elmúlt időszakban a tagállami kormányok óriási összegeket költöttek a válság felszámolására, és most úgy tűnik, az eurózóna egészének gazdasága fellendülőben van. A jövő azonban továbbra is bizonytalan.

Az eurózónáról készült jelentés ismerteti a várható kihívásokat, ezen túlmenően pedig szorosabb együttműködést és szigorúbb pénzügyi felügyeletet szorgalmaz annak érdekében, hogy a fellendülés folytatódjék. A dokumentum annak fontosságát is hangsúlyozza, hogy a kormányok kiemelt figyelmet fordítsanak az államháztartás egyensúlyának kérdésére, tekintettel arra, hogy sokuk vett fel nagy összegű hiteleket a válság kezelését és felszámolását célzó intézkedések finanszírozására.

Az euróövezetről kiadott 2009. évi beszámoló és jelentés angol nyelvű szövege English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek