Navigacijska pot

Banke in finančni trgi po letu dni - 23/09/2009

Grafična krivulja padca vrednosti britanske borze na vrhuncu krize septembra 2008 © Reporters

Nov predlog Evropske komisije o močnejšem nadzoru nad finančnim sektorjem je tudi odločno sporočilo sedanjemu zasedanju skupine G20.

Daljnosežni predlog je ključni del ukrepov EU v zvezi s finančno krizo, z njim pa bi dobili prvi popolnoma evropski sistem nadzora nad finančnim sektorjem.

Predlog zakona prihaja leto dni po propadu ameriške investicijske banke Lehman Brothers, ki je zamajal finančne trge po vsem svetu. Gospodarski pretres v 27 članicah EU je spremljalo spoznanje, da v Evropski uniji ni enotnega pristopa k regulaciji finančnega trga.

Predstavljeni zakonodajni sveženj je „dokaz, da smo se iz krize nekaj naučili in da smo trdno odločeni ukrepati“, je dejal evropski komisar za notranji trg Charlie McCreevy.

Nadzor nad bankami je večinoma še vedno v pristojnosti nacionalnih vlad EU, čeprav imamo enotni trg že več kot deset let in so številne finančne ustanove razširile poslovanje čez nacionalne meje.

Po novi zakonodaji bi dobili evropski sistem finančnega nadzora nad finančnimi ustanovami, ki poslujejo v dveh ali več državah EU. Evropski organi na področju bančništva, zavarovalništva, vrednostnih papirjev in pokojninskih sistemov bi nadzorovali in koordinirali delo nacionalnih nadzornih organov.

Ti evropski nadzorni organi bi imeli zadnjo besedo v sporih med nacionalnimi nadzornimi organi in moč uvedbe ukrepov v izrednih razmerah. Imeli bi tudi neposreden nadzor nad bonitetnimi agencijami, ki naj bi vlagatelje opozarjale na tvegane naložbe.

Po novi zakonodaji bi na ravni EU dobili tudi organ, ki bi ocenjeval nevarnosti za stabilnost celotnega finančnega sistema. Novi nadzorni organi, evropska centralna banka in nacionalne centralne banke bi imeli predstavnike v Evropskem organu za sistemska tveganja.

Evropska unija se zavzema za podobne ukrepe tudi na svetovni ravni, kar so aprila letos pozdravili tudi predstavniki 20 največjih svetovnih gospodarstev. Voditelji skupine G20 bodo zdaj na zasedanju v Pittsbourghu ocenili doseženi napredek v zadnjega pol leta in morda sprejeli omejitev za plače bankirjev – ukrep, ki ga zagovarja EU.

Po lanskem zlomu trgov je skupina bančnih strokovnjakov za Evropsko komisijo pripravila predlog ukrepov, s katerimi bi lahko preprečili ponovitev najhujše finančne krize doslej po letu 1929. Na podlagi teh priporočil je Evropska komisija pripravila svoje predloge, ki so jih spomladi podprli tudi voditelji EU.

Podatki in ukrepi v zvezi s finančno krizo DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Več o finančnih storitvah DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave