Navigációs útvonal

A bank- és a pénzvilág – egy évvel a válság kirobbanása után - 23/09/2009

Óriásgrafikon, mely a brit tőzsdeindex zuhanását mutatja 2008 szeptemberében, a pénzügyi válság mélypontján © Reporters

A héten csúcstalálkozót tartó G20-as csoport számára is jelzésértékű, hogy az EU javaslatcsomagot dolgozott ki a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó ágazat felügyeletének megszigorítása céljából.

A mélyreható reformokat szorgalmazó javaslatcsomag fontos eleme a pénzügyi válságra adott uniós válaszlépéseknek. Ha a tervezett reformokra sor kerül, első ízben valósul meg ténylegesen a pénzügyi ágazat európai szintű felügyelete.

A tervezet egy évvel azt követően látott napvilágot, hogy a pénzügyi piacot világszerte alapjaiban rendítette meg az amerikai Lehman Brothers befektetési bank csődje. Európában a válságot súlyosbította, hogy a 27 tagállamot számláló Európai Unióban nem létezett egységes pénzügyi szabályozási koncepció.

Az Európai Bizottság által most előterjesztett javaslatcsomag jelzi: az Unió elszántan törekszik arra, hogy „tanuljon a válságból, és megtegye a szükséges lépéseket” – jelentette ki Charlie McCreevy, a belső piacért felelős európai biztos.

Noha az egységes piac már több mint egy évtizede létrejött, és nagyon sok pénzintézet folytat határokon átívelő üzleti tevékenységet, a pénzügyi ágazat felügyelete még ma is túlnyomórészt tagállami szinten valósul meg azáltal, hogy az uniós tagországok figyelemmel kísérik saját bankjaik működését.

A Bizottság jogalkotási javaslatainak egyike a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerének felállítását szorgalmazza abból a célból, hogy biztosítsa a két vagy több uniós tagországban működő pénzintézetek tevékenységének következetes felügyeletét. A rendszert részben a már létező tagállami felügyeleti szervek, részben pedig új európai felügyeleti hatóságok alkotják majd. Utóbbiak feladata az lesz, hogy a bankszektor, a biztosítási és foglalkoztatóinyugdíj-ágazat, valamint az értékpapírpiacok területén felügyeljék és összehangolják a tagállami szinten végzett munkát.

Az európai felügyeleti hatóságok fogják kimondani a döntő szót a tagállami felügyeletek közötti vitás ügyekben, válsághelyzetekben pedig koordinálják majd a tagállami szintű intézkedéseket. Különösen fontos, hogy a létrehozni kívánt értékpapír-piaci felügyeleti hatóság az elképzelések értelmében jogosult lesz arra, hogy közvetlenül ellenőrizze a hitelminősítő intézetek működését. Ezeknek a magáncégeknek magas kockázatú befektetések esetén elvileg figyelmeztetniük kell ügyfeleiket az esetleges veszélyekre.

A Bizottság arra is javaslatot tett, hogy a pénzügyi rendszer egészének stabilitását fenyegető kockázatok azonosítása céljából uniós szintű testület jöjjön létre. Az Európai Rendszerkockázati Testület munkájában a tervek szerint az Európai Központi Bank és a tagállamok jegybankjai mellett az új európai felügyeleti hatóságok is részt vesznek majd.

Az Európai Unió globális szinten is a pénzügyi felügyelet reformját szorgalmazza. Álláspontját a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-as csoport vezetői is támogatásukról biztosították áprilisi találkozójukon. Most, hat hónappal később a G20-ak ismét csúcsértekezletet tartanak. A Pittsburghben megrendezésre kerülő csúcson a csoport tagjai áttekintik majd az elért előrehaladást, és megvitatják a bankárok fizetésének korlátozására irányuló elképzeléseket is, melyeket az Európai Unió is támogat.

A világot az 1929-es New York-i tőzsdekrach óta nem rázta meg olyan súlyos pénzügyi válság, mint tavaly. Hogy ez ne ismétlődhessen meg, az Unió bankszakemberekből álló csoportot hozott létre. A de Larosière-csoport tagjainak azt kellett megvizsgálniuk, hogyan kerülhetőek el a hasonló helyzetek a jövőben. Az Európai Bizottság a most előterjesztett javaslatcsomagot a csoport által megfogalmazott ajánlások alapján dolgozta ki, melyeket az Unió vezetői az idei év folyamán már korábban elfogadtak.

Pénzügyi és gazdasági válság – tények és szakpolitikák DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

További információk a pénzügyi szolgáltatásokról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek