Navigointipolku

Finanssialan valvontaa tiukennetaan - 23/09/2009

Lontoon pörssikurssien voimakasta laskua kriisin alkuvaiheessa syyskuussa 2008 osoittava käyrä suurikokoisella näytöllä © Reporters

EU ehdottaa uutta lainsäädäntöä, jolla tiukennetaan finanssipalvelujen valvontaa Euroopassa, ja toivoo G20-ryhmän sitoutuvan vastaaviin toimiin.

Komissio esittää yleiseurooppalaisen finanssialan valvontajärjestelmän perustamista.

Lainsäädäntöehdotukset annetaan vuosi sen jälkeen, kun amerikkalaisen Lehman Brothers -investointipankin romahdus syöksi maailman finanssimarkkinat vakavaan kriisiin. EU:ssa talouden myllerrystä lisäsi yhdenmukaisen finanssialan sääntelyn puuttuminen sen 27 jäsenmaassa.

Sisämarkkinoista ja palveluista vastaavan komissaarin Charlie McCreevyn mukaan lainsäädäntöpaketti osoittaa, että EU on ottanut kriisistä opikseen ja toteuttaa nyt tarvittavat toimet.

Nykyisin Euroopan pankkijärjestelmää valvotaan pääosin kansallisella tasolla siitä huolimatta, että EU:n yhtenäismarkkinat luotiin jo yli 10 vuotta sitten ja monet rahoituslaitokset toimivat useissa maissa.

Uudella lainsäädännöllä on määrä perustaa Euroopan finanssivalvontajärjestelmä (EFVJ). Sen tarkoituksena on varmistaa useammassa kuin yhdessä EU-maassa toimivien rahoituslaitosten yhdenmukainen valvonta. Ehdotusten mukaan pankki-, vakuutus-, arvopaperi- ja työeläkealan uusien Euroopan valvontaviranomaisten tehtävänä on valvoa ja koordinoida jäsenmaiden finanssivalvojien työskentelyä.

Näillä Euroopan valvontaviranomaisilla olisi toimivalta ratkaista kansallisten valvontaviranomaisten väliset erimielisyydet ja antaa suosituksia kriisitilanteissa tarvittavista toimista. Niistä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (EAMV) valvoisi suoraan luottoluokituslaitoksia. Näiden yksityisten yritysten tehtävänä on varoittaa sijoittajia riskialttiista sijoituksista.

Lainsäädännöllä perustetaan myös uusi EU-tason elin, joka seuraa ja arvioi koko rahoitusjärjestelmän vakautta uhkaavia riskejä. Tämän Euroopan järjestelmäriskikomitean (EJRK) toimintaan osallistuvat uusien Euroopan valvontaviranomaisten lisäksi Euroopan keskuspankki ja kansalliset keskuspankit.

EU haluaa, että valvontaa uudistetaan myös maailmanlaajuisesti. Kanta hyväksyttiin huhtikuussa pidetyssä johtavien ja kehittyvien talouksien G20-ryhmän huippukokouksessa. Tällä viikolla G20-ryhmän johtajat kokoontuvat Pittsburghiin arvioimaan kuluneen puolen vuoden kehitystä. Samalla pohditaan mahdollisuuksia rajoittaa pankkien johdolle maksettavia palkkoja ja bonuksia, mitä myös EU ajaa.

Viime vuonna komissio antoi pankkialan asiantuntijaryhmän tehtäväksi esittää keinoja, joiden avulla voidaan estää vuoden 1929 pörssiromahduksen jälkeen pahimman finanssi- ja talouskriisin toistuminen. Uudet ehdotukset perustuvat työryhmän suosituksiin, jotka EU-maiden johtajat hyväksyivät aiemmin tänä vuonna.

Tietoa finanssi- ja talouskriisistä (taustaa, toimenpiteitä) DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Lisätietoa finanssipalveluista DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä