Sti

Banker og finanser – et år efter - 23/09/2009

Storskærm, der viser, hvordan det britiske aktiemarked kollapsede, da krisen var på sit højeste i september 2008 © Reporters

Forslag til nye EU-regler om skærpet tilsyn med finanssektoren sender et kraftigt signal til G20-topmødet i denne uge.

De vidtgående forslag er et vigtigt led i EU's svar på finanskrisen. De skal skabe det første egentlige europæiske system for tilsyn med finanssektoren.

Forslaget kommer et år efter den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers' krak, der fik jorden til gynge under markeder i hele verden. De 27 EU-lande blev særlig hårdt ramt, fordi de ikke havde samme tilgang til regulering af finanssektoren.

Lovgivningspakken "viser, at vi er fast besluttet på at lære af krisen og tage de nødvendige forholdsregler", udtaler kommissæren for det indre marked, Charlie McCreevy.

Tilsynet varetages først og fremmest af de enkelte EU-lande, hvis myndigheder holder øje med deres egne banker – selv om det indre marked nu har fungeret i over ti år, og mange banker driver virksomhed på tværs af grænserne.

Med de nye regler oprettes der et europæisk finanstilsynssystem, der skal sikre et ensartet tilsyn med finansielle institutioner, der opererer i mere end ét EU-land. Tanken bag systemet er, at nye europæiske bank-, forsikrings‑, værdipapir- og pensionsmyndigheder skal overvåge og koordinere de nationale tilsynsmyndigheders arbejde.

De europæiske tilsynsmyndigheder får det sidste ord i tilfælde af uenighed mellem de nationale myndigheder og kan pålægge dem at handle i krisesituationer. Mere specifikt får værdipapirmyndigheden direkte tilsynsbeføjelser over for kreditvurderingsbureauer – dvs. private virksomheder, der skal advare investorerne om risikofyldte aktiver.

Reglerne siger også, at der skal oprettes et fælles EU-organ til at udpege risici for det finansielle systems generelle stabilitet. De nye tilsynsmyndigheder bliver repræsenteret i Det Europæiske Råd for Systemiske Risici sammen med ECB og EU-landenes centralbanker.

EU har opfordret til lignende reformer på globalt plan og vandt gehør for idéen på G20-topmødet i april. Nu, et halvt år senere, mødes G20-lederne i Pittsburgh for at vurdere, hvilke fremskridt der er gjort, og overveje, om der skal sættes loft over ledende bankfolks aflønninger. Det bakker EU op om.

Efter sidste års sammenbrud nedsatte EU en gruppe bankeksperter. De skulle finde ud af, hvordan man kan undgå, at den værste finanskrise siden Wall Street-krakket i 1929 gentager sig. Forslagene er baseret på deres henstillinger, som EU's ledere godkendte tidligere på året.

Finans- og økonomikrisen – fakta og initiativer DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Mere om finansielle tjenesteydelser DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links