Навигационна пътека

Банки и финанси – една година по-късно - 23/09/2009

Графика на голям екран, показваща срива на фондовата борса във Великобритания в разгара на кризата през септември 2008 г. © Reporters

Предложения за нови закони на ЕС за по-строг контрол на сектора на финансовите услуги изпраща ясно послание преди срещата на върха на Г-20 през тази седмица.

Чрез тези важни предложения - основна част от отговора на ЕС на финансовата криза - ще бъде създадена първата наистина европейска система за надзор на финансовия сектор.

Проектозаконите се появяват една година след фалита на американската инвестиционна банка „Лемън брадърс“ - събитие, което разтърси световните пазари. В рамките на състоящия се от 27 държави ЕС ситуацията бе усложнена поради липсата на стандартизиран подход към финансовото регулиране.

Законодателният пакет „показва нашата решимост да извлечем поуките от кризата и да предприемем необходимите действия “, заяви комисарят по вътрешния пазар Чарли Маккрийви.

По-голямата част от надзора се извършва на национално ниво, като правителствата в ЕС контролират банките в своите държави, въпреки че вътрешният пазар съществува от повече от десетилетие и много финансови институции осъществяват дейност и извън пределите на своята страна.

Законите предвиждат създаването на Европейска система за финансов надзор, която да осигури съгласуван контрол върху финансовите институции, опериращи в две или повече страни от ЕС. В рамките на системата нови европейски органи в областта на банковата и застрахователната дейност, търговията с ценни книжа и професионалните пенсии ще наблюдават и координират работата на националните надзорни органи.

Тези европейски надзорни органи ще имат последната дума по спорове между национални надзорни органи и ще могат да налагат изпълнението на определени мерки при извънредни ситуации. Например органът, отговарящ за ценните книжа, ще осъществява пряк надзор върху агенциите за кредитен рейтинг - частни компании, които би трябвало да предупреждават инвеститорите за рискови активи.

Предвижда се и създаване на европейски орган, който да идентифицира рисковете за стабилността на финансовата система като цяло - това е Европейският комитет за системен риск, в който новите надзорни органи ще бъдат представени наред с европейската и националните централни банки.

ЕС призова за подобни реформи на световно равнище, позиция приета от групата на 20-те най-развити икономики през април. Сега, шест месеца по-късно, лидерите на Г-20 се срещат в Питсбърг, за да направят равносметка на напредъка и да обсъдят ограничаване на заплащането на банкерите - мярка, подкрепяна от ЕС.

След миналогодишния финансов срив ЕС поръча на група банкови експерти да открият начини за избягване на повторението на най-голямата финансова криза след краха на Уолстрийт през 1929 г. Предложенията се основават на тези препоръки, подкрепени от лидерите на ЕС по-рано тази година.

Финансовата и икономическата криза - факти и политики DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Повече за финансовите услуги DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки