Navigacijska pot

Okrevanje evropskega gospodarstva hitrejše od predvidenega - 14/09/2009

Poslovnež prebira časopis ©ES

Gospodarska rast naj bi bila v drugi polovici letošnjega leta spet pozitivna. Napovedi so še vedno negotove, vendar kaže, da se recesija počasi končuje.

Gospodarstvo EU si je, kot kaže, opomoglo in naj bi v drugi polovici leta 2009 znova zabeležilo rast. Toda zaradi strmega padca proizvodnje konec leta 2008 in začetku letošnjega leta gospodarska napoved za celotno leto 2009 ostaja nespremenjena: BDP v EU in evrskem območju naj bi se zmanjšal za 4 %.

Boljši gospodarski obeti v Evropi do neke mere odražajo boljše gospodarske možnosti tudi drugod po svetu. Nekatere regije, zlasti hitro rastoča azijska gospodarstva, v naslednjih šestih mesecih pričakujejo opazno gospodarsko rast.

Vendar ima Evropa še druge razloge za optimizem. Razmere na finančnih trgih so se popravile in proizvodnja okreva, potem ko so vlade podprle nakup novih avtomobilov v obliki posebnih shem in uvedle druge finančne spodbude.

Rast cen življenjskih potrebščin se je v prvi polovici leta zmanjšala, saj so cene energije in hrane po lanskih rekordnih vrednostih spet padle. Ker pa cena večine surovin raste, naj bi se inflacija do konca leta 2009 zvišala.

Rast cen življenjskih potrebščin v EU naj bi leta 2009 ostala pri 0,9 %, v evrskem območju pa naj bi dosegla 0,4 %. Gospodarska pričakovanja za drugo leto ostajajo negotova, saj posledice gospodarske krize še vedno vplivajo na trge dela in javne finance.

Vendar izrazito okrevanje gospodarstva ne bi bilo nikakršno presenečenje. Vprašanje je samo, ali bo dolgotrajno. Naslednja gospodarska napoved Komisije, ki bo izšla novembra, bo zajela obdobje do konca leta 2011 za vse države članice EU.

Komisija gospodarske napovedi objavlja štirikrat letno: dve obsežni gospodarski napovedi spomladi in jeseni ter dve manjši vmesni napovedi februarja in septembra.

Vmesna septembrska gospodarska napoved English temelji na najnovejših podatkih za Francijo, Nemčijo, Italijo, Nizozemsko, Poljsko, Španijo in Združeno kraljestvo, ki skupaj ustvarijo približno 80 % bruto družbenega proizvoda EU.

 

Več o vmesni gospodarski napovedi EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave