Kruimelpad

Europese economie herstelt eerder dan verwacht - 14/09/2009

Zakenman leest de krant ©EC

Terugkeer van de groei verwacht in de tweede helft van 2009. Prognoses zijn nog onzeker maar de vrees voor een diepe, lange recessie vermindert.

De Europese economie toont duidelijke tekenen van herstel en lijkt klaar om in de tweede jaarhelft weer te groeien. Door de ernstige neergang van eind 2008 en begin 2009 blijft de prognose voor heel 2009 echter ongewijzigd: het BBP van de EU en de eurozone daalt vermoedelijk met 4%.

De gunstigere verwachtingen weerspiegelen tot op zekere hoogte de betere vooruitzichten in de rest van de wereld. Sommige regio's, met name de opkomende economieën in Azië, rekenen op groei in de komende zes maanden.

Daarnaast zijn er echter specifiek Europese redenen tot optimisme. De financiële markten klaren op en de economische activiteit trekt aan, hierin geruggensteund door autosloopregelingen en andere overheidsuitgaven.

De inflatie (afgemeten aan de stijging van de consumentenprijzen) daalde in de eerste helft van het jaar doordat de energie- en voedselprijzen over hun piek van vorig jaar heen waren. Maar nu de meeste grondstoffenprijzen weer aan het stijgen zijn, wordt verwacht dat de inflatie eind 2009 opnieuw zal toenemen.

Voor het jaar in zijn geheel ziet het ernaar uit dat de stijging van de consumentenprijzen op hetzelfde niveua zal blijven: 0,9% voor de EU en 0,4% voor de eurozone. De vooruitzichten voor volgend jaar blijven onzeker en de arbeidsmarkt en de overheidsfinanciën zullen de gevolgen van de economische crisis dan nog voelen.

Het herstel zou verrassend sterk kunnen worden. Of het ook duurzaam zal zijn, valt af te wachten. De volgende prognose van de Commissie is gepland voor november en zal voor alle 27 EU-landen vooruitblikken tot eind 2011.

De Commissie publiceert doorgaans vier keer per jaar een economische prognose: een uitgebreide in het voor- en het najaar en daartussenin een beknopte in februari en september.

Deze tussentijdse prognose English steunt op geactualiseerde prognoses voor Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen, Spanje en het VK, die samen zo'n 80% van het BBP van de EU voor hun rekening nemen.

 

Meer over de tussentijdse economische prognose van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links