Navigációs útvonal

Az európai gazdaság a vártnál hamarabb kilábal a válságból - 14/09/2009

Újságot olvasó üzletember ©EB

2009 második felében várhatóan ismét növekedésnek indul a gazdaság. Az előrejelzések még bizonytalanok, de egyre csökken a tartós, komoly recesszió kialakulásának veszélye.

Az uniós gazdaság a fellendülés egyértelmű jeleit mutatja, és úgy tűnik, hogy 2009 második felében ismét növekedésnek indul. A 2008 végén és az idei év elején tapasztalt gazdasági visszaesés miatt azonban a 2009. év egészére vonatkozó előrejelzés nem változik: a GDP az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt várhatóan 4%-kal csökken.

Az európai gazdasági kilátások javulása bizonyos mértékben a világ gazdasági helyzetében várhatóan bekövetkező javulásnak tudható be. Egyes régiók – így például a feltörekvő ázsiai gazdaságok – a következő hat hónapban számottevő növekedésre számítanak.

Optimizmusra adnak okot ezenkívül más, sajátságosan európai adatok, folyamatok is. Javult a pénzügyi piacok helyzete, és élénkülés tapasztalható Európa gazdasági tevékenységében az autóleselejtezési programoknak és más gazdaságösztönző kormányzati intézkedéseknek köszönhetően.

A fogyasztóiár-infláció – mivel az energia és az élelmiszerek ára a tavalyi árcsúcs után mérséklődött – az év első felében csökkent. A legtöbb árucikk azonban drágul, ezért 2009 végére az infláció várhatóan növekedni fog.

Az év egészét nézve a fogyasztóiár-infláció az Európai Unióban valószínűleg 0,9%, az euróövezetben pedig 0,4% marad. A jövő évi előrejelzések bizonytalanok, a gazdasági válság hatásai továbbra is érezhetőek lesznek a munkaerőpiacokon és az államháztartásokban.

Elképzelhető, hogy a gazdaság helyreállása meglepően gyors lesz. Azt, hogy a helyzet javulása mennyire lesz tartós, még nem lehet tudni. A Bizottság következő, azaz novemberi előrejelzése 2011 végéig fogja felmérni a 27 uniós tagállam gazdasági kilátásait.

A Bizottság rendszerint évente 4 gazdasági előrejelzést tesz közzé – egy-egy átfogó előrejelzést tavasszal és ősszel, és két időközit februárban, illetve szeptemberben.

A mostani időközi előrejelzés English az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Olaszországra és Spanyolországra vonatkozó aktualizált előrejelzéseken alapul. Ezek az országok az Unió GDP-jének mintegy 80%-át teszik ki.

 

Bővebben az EU időközi gazdasági előrejelzéséről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek