Navigointipolku

EU-maiden talous toipuu odotettua nopeammin - 14/09/2009

Liikemies lukee sanomalehteä ©EC

Kasvun odotetaan alkavan vuoden 2009 jälkipuoliskolla. Tilanne on vielä epävarma, mutta pelko vakavasta ja pitkäaikaisesta lamasta on hälventymässä.

EU:n talous osoittaa selviä toipumisen merkkejä ja näyttää valmiilta aloittamaan kasvun vuoden 2009 jälkipuoliskolla. Vuoden 2008 loppupuolen ja vuoden 2009 alkupuolen voimakkaan laskusuhdanteen vuoksi vuoden 2009 kokonaisennuste säilyy kuitenkin ennallaan: BKT:n odotetaan supistuvan 4 prosenttia sekä koko EU:n alueella että euroalueella.

EU:n valoisat näkymät ovat osittain sidoksissa maailmanlaajuisesti parantuneisiin talousnäkymiin. Joillakin alueilla – ennen muuta Aasian nousevissa talouksissa – odotetaan huomattavaa kasvua seuraavan puolen vuoden aikana.

Optimismiin on EU:ssa kuitenkin myös erityisiä syitä. Rahoitusmarkkinoiden tilanne on parantunut ja taloudellinen aktiivisuus on heräämässä, mihin on kannustettu julkisista varoista tuetuilla elvytystoimilla kuten autojen romuttamisjärjestelmällä.

Kuluttajahintainflaatio hidastui vuoden alkupuoliskolla, kun energian ja ruoan hinta laski viime vuoden huipputasosta. Koska useimpien hyödykkeiden hinnat kuitenkin ovat nousussa, inflaation odotetaan kiihtyvän vuoden 2009 loppua kohti.

Jos tarkastellaan koko vuotta, kuluttajahintojen inflaatio todennäköisesti pysyy 0,9 prosentissa koko EU:n alueella ja 0,4 prosentissa euroalueella. Ensi vuoden näkymät ovat epävarmoja, koska talouskriisin vaikutukset tuntuvat vielä työmarkkinoilla ja julkisessa taloudessa.

Talouden elpyminen voi olla yllättävän voimakasta. Nähtäväksi jää, onko elpyminen pysyvää. Komissio antaa marraskuussa seuraavan ennusteen, jossa tarkastellaan tilannetta vuoden 2011 loppuun asti kaikkien 27 EU-maan osalta.

Komissio julkaisee yleensä neljä talousennustetta vuodessa – kattavat kevät- ja syysennusteet ja suppeammat väliennusteet helmikuussa ja syyskuussa.

Tämä väliennuste English perustuu Alankomaiden, Espanjan, Italian, Puolan, Ranskan, Saksan ja Yhdistyneen kuningaskunnan tarkistettuihin ennusteisiin. Näiden seitsemän maan osuus EU:n BKT:stä on yhteensä noin 80 %.

 

Lisää EU:n talouden väliennusteesta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä