Διαδρομή πλοήγησης

Γρηγορότερη απ' ό,τι αναμενόταν η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας - 14/09/2009

Επιχειρηματίας διαβάζει εφημερίδα ©EC

Η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Αν και οι προβλέψεις είναι ακόμη αβέβαιες, εξασθενίζουν οι φόβοι για παρατεταμένη και σοβαρή ύφεση.

Η οικονομία της ΕΕ εμφανίζει σαφή σημάδια ανάκαμψης και αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Αλλά, δεδομένης της αισθητής επιβράδυνσης στο τέλος του 2008 και στις αρχές του έτους, οι προβλέψεις για το 2009 στο σύνολό του παραμένουν αμετάβλητες: το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 4% τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη.

Η βελτίωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό τις ευοίωνες προοπτικές σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες, προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τους επόμενους έξι μήνες.

Ωστόσο, συντρέχουν και άλλοι λόγοι αισιοδοξίας που πηγάζουν συγκεκριμένα από την Ευρώπη. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει χάρη στα προγράμματα απόσυρσης αυτοκινήτων και σε άλλες μορφές δημόσιων δαπανών.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους ως αποτέλεσμα της πτώσης του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αλλά, δεδομένου ότι οι τιμές των περισσοτέρων βασικών προϊόντων αυξάνονται, τα ποσοστά πληθωρισμού προβλέπεται να αυξηθούν προς το τέλος του 2009.

Για το σύνολο του έτους, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητος σε 0,9% στην ΕΕ και σε 0,4% στην ευρωζώνη. Οι προοπτικές για το επόμενο έτος εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, δεδομένου ότι οι αγορές εργασίας και τα δημόσια οικονομικά βιώνουν ακόμη τον απόηχο της οικονομικής κρίσης.

Η επερχόμενη ανάκαμψη ενδέχεται να είναι ανέλπιστα ισχυρή. Απομένει να διαπιστωθεί όμως αν θα συνεχισθεί. Οι επόμενες προβλέψεις της Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιευθούν τον Νοέμβριο, θα εξετάσουν τις οικονομικές προοπτικές έως το τέλος του 2011 και για τις 27 χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή δημοσιεύει συνήθως οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές τον χρόνο: πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις και συνοπτικότερες ενδιάμεσες προβλέψεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο.

Η ενδιάμεση αυτή πρόβλεψη English βασίζεται σε επικαιροποιημένες προβλέψεις για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που από κοινού αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ.

 

Περισσότερα για τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι