Навигационна пътека

Европейската икономика се възстановява по-бързо от очакваното - 14/09/2009

Бизнесмен чете вестник © ЕО

През втората половина на 2009 г. се очаква растежът да се възобнови. Прогнозите са все още несигурни, но опасенията за тежка и продължителна рецесия се разсейват.

Икономиката на ЕС дава ясни признаци на възстановяване и изглежда готова да се завърне към период на растеж през втората половина на 2009 г. Въпреки това, предвид силното забавяне в края на 2008 и началото на тази година, прогнозата за 2009 г. като цяло остава непроменена – БВП в ЕС и в еврозоната се очаква да спадне с 4%.

По-добрите перспективи за Европа са донякъде повлияни от по-оптимистичните очаквания по света. Някои региони, особено бързоразвиващите се азиатски икономики, предвиждат значителен растеж през следващите 6 месеца.

Но европейците имат и свои собствени причини за оптимизъм. Условията на финансовите пазари се подобриха, а стопанските дейности отново набират ход, подкрепени от схеми за подмяна на стари автомобили и други форми на правителствена намеса.

Инфлацията на потребителските цени намаля през първата половина на годината, а цените на енергията и храните се поуспокоиха след миналогодишните пикове. Цените на по-голяма част от стоките обаче се покачват и се очаква инфлацията да се засили към края на тази година.

Инфлацията на потребителските цени за годината като цяло най-вероятно ще остане непроменена – 0,9% в ЕС и 0,4% в еврозоната. Прогнозите за следващата година остават несигурни, тъй като пазарът на труда и публичните финанси продължават да бъдат засегнати от икономическата криза.

Бъдещото възстановяване може да се окаже учудващо силно, но е рано да се каже дали ще бъде и трайно. През ноември Комисията ще излезе с нова прогноза за 27-те страни от ЕС, която ще обхване периода до края на 2011 г.

Комисията обикновено публикува икономически прогнози 4 пъти в годината – две подробни прогнози през пролетта и есента и по-кратки междинни прогнози през февруари и септември.

Настоящата междинна прогноза English се базира на актуализирани предвиждания за Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Обединеното кралство, които заедно генерират близо 80% от БВП на ЕС.

 

Повече за междинната икономическа прогноза за ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки