Navigacijska pot

Varovanje finančne stabilnosti - 27/05/2009

Evrski bankovci v ognju © Reporters

Evropska komisija je pripravila načrt za strožji finančni nadzor na evropski ravni

Največja bančna kriza v zadnjih desetletjih je pokazala, kako lahko naložbena tveganja destabilizirajo finančne sisteme držav in ogrozijo celotna gospodarstva. Na letošnjih srečanjih na vrhu so se voditelji EU in voditelji 20 English gospodarsko najpomembnejših držav na svetu zavezali, da bodo okrepili nadzor nad finančnim sistemom in preprečili prevelika tveganja.

„Boljši nadzor nad čezmejnimi finančnimi trgi je bistven zaradi etičnih in gospodarskih razlogov,“ je dejal predsednik Komisije José Manuel Barroso. „Predlog Komisije je namenjen obnovi zaupanja, preprečevanju prihodnjih kriz ter zaščiti gospodarske rasti in novih delovnih mest.“

Nadzor evropskega bančnega sistema zdaj poteka na nacionalni ravni. Komisija predlaga vzpostavitev vseevropskega organa, ki bi prepoznal in obravnaval tveganja za sistem.

Ta evropski svet za sistemska tveganja bi vodil predsednik Evropske centralne banke in bi ga sestavljali finančni nadzorniki in zastopniki centralnih bank vseh držav. Zgodaj bi opozoril na tveganja, ki ogrožajo stabilnost trgov, in priporočil popravne ukrepe.

Komisija predlaga tudi ustanovitev evropskega sistema finančnih nadzornikov za dosleden nadzor finančnih ustanov, ki delujejo v dveh ali treh državah EU. Evropski organi na področju bančništva, zavarovalništva in vrednostnih papirjev bi tako nadzorovali in koordinirali delo nadzornikov na nacionalni ravni.

Predloga DeutschEnglishfrançais, s katerima se EU odziva na gospodarsko krizo, naj bi omogočila varnejše finančne trge za investitorje in obnovo zaupanja v sistem. Predloga bosta tudi pomagala utrditi evropski trg finančnih storitev.

Potem ko se je oktobra 2008 skoraj porušil evropski bančni sistem, je predsednik Komisije Barroso ustanovil skupino bančnih strokovnjakov, ki ji predseduje bivši predsednik Mednarodnega denarnega sklada Jacques de Larosière. Skupina naj bi določila načine za izboljšanje finančnega nadzora. Predloga Komisije temeljita na priporočilih skupine. Voditelji EU naj bi preučili predloga na srečanju junija.


Več o reformi finančnega sistema DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave