Cale de navigare

Măsuri de garantare a stabilităţii financiare - 27/05/2009

Bancnote euro în flăcări © Reporters

Comisia îşi prezintă intenţiile legate de o mai bună supraveghere financiară în Europa

Recenta criză bancară, cea mai serioasă din ultimele decenii, a arătat că riscurile asumate în materie de investiţii pot destabiliza sistemul financiar şi chiar economii întregi. În cadrul diverselor reuniuni la nivel înalt organizate la începutul acestui an, liderii UE şi Grupul celor 20 English s-au angajat să consolideze supravegherea sistemului financiar pentru a preveni riscurile excesive.

„O mai bună supraveghere a pieţelor financiare transfrontaliere este crucială din punct de vedere etic şi economic”, a declarat preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso. „Astăzi, Comisia îşi prezintă propunerile menite să contribuie la restabilirea încrederii, la preîntâmpinarea crizelor şi la protejarea locurilor de muncă şi a creşterii economice.”

În prezent, sistemul bancar european este supravegheat, în principal, la nivel naţional. Planul Comisiei are în vedere crearea unui organism de anvergură europeană, care să răspundă de identificarea şi eliminarea riscurilor apărute la nivel de sistem.

Consiliul european pentru riscuri sistemice va fi prezidat de preşedintele Băncii Centrale Europene şi va fi format din inspectori financiari şi reprezentanţi ai băncii centrale din fiecare ţară. Misiunea sa va fi aceea de a avertiza în legătură cu riscurile care pun în pericol stabilitatea pieţei şi de a recomanda acţiuni de remediere.

De asemenea, Comisia propune crearea unui sistem european al inspectorilor financiari destinat să asigure supravegherea instituţiilor financiare care operează în două sau mai multe ţări ale UE. Conform acestui sistem, autorităţile europene din sectorul bancar, al asigurărilor şi al valorilor mobiliare ar supraveghea şi coordona activitatea inspectorilor care operează la nivel naţional.

Pachetul de măsuri construit pe două axe DeutschEnglishfrançais, reprezentând un segment esenţial al reacţiei UE la criza economică, este destinat să garanteze investitorilor o mai mare siguranţă a pieţelor financiare şi să restabilească încrederea în sistem. De asemenea, propunerile vor contribui la consolidarea pieţei europene de servicii financiare.

După ce sistemul bancar a fost pe punctul de a se prăbuşi în octombrie 2008, preşedintele Barroso a format un grup de experţi bancari, prezidat de fostul şef al Fondului Monetar Internaţional, Jacques de Larosière. Acest grup a avut sarcina de a găsi modalităţi de ameliorare a supravegherii financiare, iar recomandările sale stau la baza propunerilor Comisiei. Se aşteaptă ca liderii UE să ia în discuţie propunerile la reuniunea din luna iunie.


Mai multe despre reformarea sistemului financiar DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile