Navigációs útvonal

A pénzügyi stabilitás biztosítása - 27/05/2009

Lángoló euróbankjegyek © Reporters

A Bizottság szigorítani kívánja európai szinten a pénzügyi felügyeletet

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bankágazati válsága bebizonyította, hogy a befektetési kockázatok a tágabb értelemben vett pénzügyi rendszert is megrendíthetik, sőt: egész nemzetgazdaságokat is kritikus helyzetbe sodorhatnak. Az Európai Unió vezetői és a legfejlettebb gazdaságokból álló G20-as csoport English tagjai az idei év folyamán már több csúcstalálkozón is elkötelezték magukat a pénzügyi rendszer szigorúbb felügyelete mellett, hogy elejét vegyék a túlzott kockázatvállalásnak.

„A határokon átnyúló pénzügyi piacok megfelelőbb felügyelete etikai és gazdasági szempontból is létfontosságú” – mondta José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke. „A Bizottság ma tett javaslatai a bizalom helyreállítását, a jövőbeli válságok megelőzését, valamint a növekedés és a munkahelyek védelmét szolgálják”.

Jelenleg az európai bankrendszer felügyelete jórészt tagállami szinten valósul meg. A Bizottság uniós szintű központi szerv létrehozását szorgalmazza, amelynek a rendszerszintű kockázatok felismerése és kezelése lesz a feladata.

A Rendszerszintű Kockázatok Európai Tanácsának elnöki feladatait a tervek szerint az Európai Központi Bank elnöke látja majd el, a tanácsba minden tagállam delegál majd pénzügyi felügyelőket, és a tagok között lesznek a tagországi jegybankok képviselői is. A tanácsnak az lesz a küldetése, hogy korai figyelmeztetést adjon a piac stabilitását fenyegető veszélyekről, és korrekciós intézkedéseket javasoljon.

A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy az EU hozzon létre pénzügyi felügyeleti rendszert a kettő vagy annál több tagállamban működő pénzintézetek következetes felügyeletének biztosítására. E rendszerben a bankokkal, biztosításokkal és értékpapírokkal foglalkozó európai hatóságok felügyelnék és hangolnák össze a tagállami szinten tevékenykedő felügyelők munkáját.

A kettő elemből álló csomag DeutschEnglishfrançais alapvetően fontos részét alkotja a gazdasági válságra adott uniós válasznak, és azt a célt szolgálja, hogy a befektetők számára biztonságosabbá tegye a pénzügyi piacokat, valamint helyreállítsa a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. A javaslatok az európai pénzügyi piacok megszilárdítását is elő fogják segíteni.

Miután 2008 októberében kis híján összeomlott az európai bankrendszer, José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke bankszakértőkből álló csoportot hozott létre a Nemzetközi Valutaalap korábbi igazgatója, Jacques de Larosière vezetésével. A Bizottság javaslatai e csoport ajánlásain alapulnak. Az EU vezetői várhatóan júniusi találkozójuk alkalmával tekintik majd át a Bizottság javaslatait.


A pénzügyi rendszer reformjáról bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek