Cale de navigare

Perspective optimiste pentru economia UE - 04/05/2009

Om de afaceri citind ziarul ©CE

UE trece prin cea mai gravă recesiune economică de după cel de-al Doilea Război Mondial. Inflaţia s-a redus, însă gradul de ocupare a forţei de muncă şi finanţele publice rămân o problemă. Se aşteaptă ca situaţia să se stabilizeze în 2010.

Potrivit ultimelor previziuni English ale Comisiei Europene, în 2009 se aşteptă o scăderea cu 4% a creşterii economice, după ce, în 2008, s-a înregistrat o creştere de 0,8%. Aproape toate ţările din UE sunt grav afectate de criza economică, de scăderea creşterii economiei mondiale şi de corecţiile pieţei imobiliare care continuă să afecteze unele economii.

Cu toate acestea, se estimează că măsurile fiscale şi monetare care vor fi puse în aplicare vor conduce la reluarea ritmului de creştere în 2010 (cu toate că previziunile pentru 2010 indică o creştere de -0,1%). Aceste cifre - în mare parte identice pentru zona euro şi pentru ansamblul UE - sunt inferioare celor prezentate în cadrul previziunilor din toamna 2008 şi celor din ianuarie 2009.

În ultimele luni, rata inflaţiei s-a redus considerabil. Previziunile pentru 2009 indică o inflaţie IAPC English puţin sub 1% în UE (0,5% în zona euro), urmând să crească treptat pentru a atinge aproximativ 1¼% în 2010.

Piata forţei de muncă urmează să se restrângă anul acesta atât în UE, cât şi în zona euro, cu circa 2½% şi cu încă 1½% in 2010: 8,5 milioane de locuri de muncă s-ar putea pierde în doi ani, comparativ cu cele 9,5 milioane create în perioada 2006 - 2008.

Recesiunea a lovit puternic şi finanţele publice. Pentru 2009, este de aşteaptat o creştere de peste 100% a deficitului bugetar, de la 2,3% din PIB în 2008 la 6%, urmată de o nouă creştere de până la 7¼% în 2010. Această deteriorare este cauzată, în parte, de scăderea veniturilor fiscale, dar şi de măsurile bugetare introduse pentru stimularea activităţii economice.

În contextul în care ne confruntăm cu cea mai gravă recesiune economică de după cel de-al Doilea Război Mondial, perspectivele economice rămân incerte şi, în mare parte, acestea depind de impactul crizei: modul în care diferite sectoare ale economiei sunt afectate şi eficienţa măsurilor de stimulare fiscală şi monetară.

Comisia Euroepană publică previziuni economice de patru ori pe an. Previziunile de primăvară şi de toamnă prezintă informaţii complete despre creşterea economică, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitul şi datoria publică pentru toate statele membre şi câteva ţări din afara Uniunii. În februarie şi septembrie, Comisia publică previziunile intermediare, care se axează pe evoluţia înregistrată de la ultimele previziuni şi se referă numai la principalele economii ale UE.

Criza financiară şi economică - date şi politici DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile