Kruimelpad

EU-economie stabiliseert zich in 2010 - 04/05/2009

Een zakenman leest de krant ©EC

De EU maakt momenteel de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog door. Hoewel de inflatie is afgenomen, worden de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën zwaar getroffen. De situatie zou zich in 2010 moeten stabiliseren.

Volgens de laatste officiële economische voorspellingen English zal de EU-economie in 2009 met 4% krimpen, na in 2008 met 0,8% gegroeid te zijn. Bijna alle EU-landen zijn zwaar getroffen door de financiële crisis, de sterke wereldwijde neergang en, in sommige economiën, de voortdurende correcties op de woningmarkt.

Desondanks is de verwachting dat, dankzij fiscale en monetaire maatregelen om de economie een impuls te geven, de economie voor het einde van volgend jaar weer zal gaan groeien (ondanks een verwachte totale groei van -0,1% over 2010). De cijfers, die voor de eurozone en de EU als geheel in grote lijnen gelijk zijn, liggen lager dan de herfstprognose en de tussentijdse prognose van janurari 2009 aangaven.

De inflatie is de afgelopen maanden sterk afgenomen. De inflatie van de GICP English , de officiële maatstaf, zal in 2009 waarschijnlijk uitkomen op iets minder dan 1% voor de EU (0,5% voor de eurozone), en geleidelijk aan stijgen tot 1,25% in 2010.

De werkgelegenheid in de EU en de eurozone zal dit jaar waarschijnlijk met zo'n 2,5% krimpen, en met nog eens 1,5% volgend jaar. In totaal zouden er over 2009-2010 netto zo'n 8,5 miljoen banen kunnen verdwijnen in de EU, afgezet tegen de 9,5 miljoen banen die tussen 2006 en 2008 gecreëerd zijn.

Ook de overheidsfinanciën zijn zwaar getroffen. Zo zullen de nationale begrotingstekorten in de EU dit jaar waarschijnlijk meer dan verdubbelen, van 2,3% van het BBP in 2008 tot 6%, en nog verder stijgen tot 7,25% in 2010. Dit is het gevolg van een afname van de belastinginkomsten in combinatie met hoge overheidsuitgaven om het herstel te financieren.

In deze ergste wereldwijde recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, zijn de vooruitzichten nog onzeker. Veel hangt af van de nawerkingen van de financiële crisis, bijvoorbeeld hoe verschillende sectoren van de economie reageren op wat elders gebeurt en hoe effectief de fiscale en monetaire impulsmaatregelen zullen blijken te zijn.

De Commissie publiceert vier keer per jaar economische vooruitzichten. In het voor- en najaar wordt uitgebreid ingegaan op de groei, de inflatie, het overheidstekort en de overheidsschuld in alle EU-landen en een aantal niet-EU-landen. In de minder uitgebreide tussentijdse vooruitzichten, die normaal in februari en september uitkomen, wordt alleen gekeken naar nieuwe ontwikkelingen van de grootste economieën ten opzichte van de voorgaande vooruitzichten.

Financiële en economische crisis, cijfers en beleidslijnen DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links