Navigációs útvonal

Stabilizációt hoznak az EU gazdaságélénkítő intézkedései - 04/05/2009

Újságot olvasó üzletember ©EC

Az Európai Unió a II. világháború óta nem élt át olyan súlyos gazdasági recessziót, mint napjainkban. Az infláció lelassult ugyan, de a foglalkoztatásra és az államháztartásokra kemény csapást mért a globális válság. A helyzet a várakozások szerint 2010-re stabilizálódik.

A 2008-as 0,8%-os növekedést követően 2009-ben 4%-os gazdasági visszaeséssel kell számolni az Európai Unióban. Ezt valószínűsíti a legutóbbi hivatalos uniós gazdasági előrejelzés English. A pénzügyi válság és a gyors ütemű globális hanyatlás szinte mindegyik tagállam számára súlyos csapást jelentett. Egyes országok esetében lakáspiaci korrekciók nehezítik a helyzetet.

A gazdaságélénkítést szolgáló adópolitikai és pénzügyi intézkedéseknek köszönhetően azonban a jövő év vége előtt a gazdaság várhatóan ismét növekedésnek indul (annak ellenére, hogy az össznövekedés értéke az előrejelzés szerint 2010-ben -0,1%-ot tesz majd ki). A számok, melyek lényegében azonosak az euróövezetre, illetve az Európai Unió egészére vonatkozóan, kedvezőtlenebb képet festenek a helyzetről, mint az őszi prognózis, illetve a 2009. januári időközi előrejelzés adatai.

Pozitívum, hogy az utóbbi hónapokban az infláció lényegesen csökkent. A harmonizált fogyasztóiár-index alapján számított, és a pénzromlás hivatalos mérésére szolgáló érték, az ún. HICP English-infláció 2009-ben várhatóan megközelíti, de nem éri el az 1%-ot az Európai Unióban (és 0,5% körül lesz az euróövezetben). 2010-ben ez az érték várhatóan fokozatosan 1,25%-ra emelkedik.

Idén a foglalkoztatás mintegy 2,5%-kal csökken majd az Unióban és az eurózónában egyaránt, és további 1,5%-os romlás várható 2010 folyamán. Összességében mintegy 8,5 millió uniós álláshely megszűnésével kell számolnunk 2009–2010 során, ami éles ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy 2006 és 2008 között mintegy 9,5 millió új munkahely jött létre az EU területén.

A válság az államháztartásokra nézve is súlyos következményekkel járt. A tagországok által felhalmozott költségvetési hiány az előrejelzés szerint idén több mint kétszeresére emelkedik. Míg 2008-ban a deficit a GDP 2,3%-át tette ki, 2009-ben ez az érték várhatóan a 6%-ot, 2010-re pedig a 7,25%-ot is elérheti. A hiány megugrása részben az adóbevételek csökkenésének, részben pedig a gazdaságösztönző intézkedésekre fordított magas közkiadásoknak tulajdonítható.

A második világháború óta nem éltünk át olyan súlyos globális recessziót, mint napjainkban, így nehéz megmondani, mit hoz a jövő. Sok múlik azon, milyen utóhatásokkal kell számolnunk – milyen mértékben reagálnak az egyes ágazatok a más szektorokban zajló folyamatokra, és mennyire bizonyulnak hatékonynak az adópolitikai és pénzügyi ösztönzők.

Az Európai Bizottság évente négy alkalommal tesz közzé gazdasági előrejelzést. A tavaszi és őszi átfogó előrejelzések a gazdasági növekedés, az infláció, a foglalkoztatás, az államháztartási hiány és az államadósság várható alakulását elemzik az összes EU-tagállam és néhány Unión kívüli ország vonatkozásában. A kisebb terjedelmű időközi előrejelzések – melyek rendszerint februárban és szeptemberben látnak napvilágot – csak a legnagyobb gazdaságokra vonatkozóan tekintik át azokat a fejleményeket, amelyek az előző előrejelzés megjelenése óta végbementek.

Pénzügyi és gazdasági válság – tények és szakpolitikák DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek