Διαδρομή πλοήγησης

Σταθεροποιείται η ευρωπαϊκή οικονομία χάρη στα μέτρα στήριξης - 04/05/2009

Επιχειρηματίας διαβάζει εφημερίδα ©EC

Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των μεταπολεμικών χρόνων. Ο πληθωρισμός μειώθηκε, αλλά επλήγησαν σοβαρά τόσο η απασχόληση όσο και τα δημόσια οικονομικά. Η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2010.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες οικονομικές προβλέψεις, English το ΑΕΠ της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2009 μετά από αύξηση 0,8% το 2008. Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ επλήγησαν σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τη ραγδαία παγκόσμια ύφεση και, ορισμένες οικονομίες, από τα διορθωτικά μέτρα στη στεγαστική αγορά.

Καθώς όμως αρχίζουν να αποδίδουν τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αναμένεται ανάκαμψη πριν από το τέλος του επόμενου έτους (ακόμη και αν το ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2010 προβλέπεται ότι θα είναι -0,1%). Τα στοιχεία αυτά, ουσιαστικά τα ίδια για την ευρωζώνη και την ΕΕ στο σύνολό της, είναι δυσμενέστερα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις και την ενδιάμεση πρόβλεψη του Ιανουαρίου 2009.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) English , που αποτελεί τον επίσημο δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού, αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο του 1% στην ΕΕ (0,5% στην ευρωζώνη) το 2009 και να αυξηθεί σταδιακά σε 1,25% το 2010.

Η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% περίπου τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη το τρέχον έτος και κατά ένα επιπλέον ποσοστό 1,5% το 2010. Τη διετία 2009-10 θα χαθούν συνολικά στην ΕΕ γύρω στα 8,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με τα 9,5 εκατομμύρια που δημιουργήθηκαν το διάστημα 2006-2008.

Τα δημόσια οικονομικά δέχτηκαν επίσης βαρύ πλήγμα. Τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται συνολικά να υπερδιπλασιαστούν φέτος στην ΕΕ και να φθάσουν το 6% του ΑΕΠ από 2,3% που ήταν το 2008, ενώ το 2010 αναμένεται να αυξηθούν σε 7,25%. Αυτό οφείλεται στη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με τις υψηλές δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Σε μια παγκόσμια ύφεση που είναι η χειρότερη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλαδή τον βαθμό αλληλεπίδρασης των διαφόρων τομέων της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών και οικονομικών κινήτρων.

Η Επιτροπή δημοσιεύει οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι πλήρεις εαρινές και φθινοπωρινές προβλέψεις καλύπτουν την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος όλων των κρατών μελών της ΕΕ και πολλών τρίτων χωρών. Οι συνοπτικότερες ενδιάμεσες προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύονται συνήθως τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο, εξετάζουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις μόνον για τις μεγαλύτερες οικονομίες.

Χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: στοιχεία και πολιτικές DeutschEnglishespañolfrançaisportuguês

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι