Навигационна пътека

Купчинка от монети евро ©EC

Комисията предлага първия европейски закон за хедж фондовете и публикува насоки за платежните практики на банките.

Мерките са част от по-общите усилия за запълване на регулаторни пропуски, довели до финансовата криза.

Хедж фондовете за високорискови частни инвестиционни сдружения, които правят огромни залози на движенията на пазара и са подходящи само за професионални или институционални инвеститори. На своята среща през април лидерите на двайсетте най-развити икономики в света - Г-20 - заявиха своята подкрепа за налагане на ограничения на големите хедж фондове.

Съгласно предложения закон мениджърите на хедж фондове и подобни алтернативни инвестиционни фондове DeutschEnglishfrançais, които боравят с поне 500 млн. евро (100 млн. за тези, които използват пари от заеми), ще трябва да се регистрират в съответните регулаторни органи. Освен това те ще трябва да предоставят информация за своя бизнес, като например степента на използване на парични заеми и финансови инструменти за увеличаване на потенциалната печалба.

При посочените прагове, законът ще покрие около 30 % от мениджърите на хедж фондове и 90 % от активите в хедж фондове със седалище в ЕС. В края на 2008 г. индустрията за алтернативни инвестиции боравеше с активи в размер на около 2 трилиона евро.

За сега проектозаконът важи по-скоро за мениджъри , отколкото за фондове, тъй като много от фондовете са офшорни. След три години правилата ще станат по-строги и за фондове със седалище извън ЕС.

По-рано през годината Комисията представи план за преразглеждане на финансовата система, като заяви, че кризата е демонстрирала необходимостта от по строги правила и засилен контрол. Общият подход бе подкрепен от европейските лидери през март.

Комисията отправи също и препоръки към страните на ЕС за регулиране на заплащането на банкерите DeutschEnglishfrançais. Настоящите платежни практики често подтикват директорите на банки да поемат неоправдано високи рискове.

Комисията предлага бонусите и борсовите опции да бъдат свързани с финансовите резултати в продължение на няколко години. Тя препоръчва също и забрана на обезщетенията при прекратяване на трудовия договор на мениджъри, които претърпяват неуспех в работата си, и ограничаване на това обезщетение дори за тези, които се справят успешно.

Финансовите институции трябва да могат да си върнат парите, ако бонусът е бил изчислен на база на фалшиви данни.

Комисията заяви и своето намерение да помогне на потребителите да вземат информирани решения за инвестиции във взаимни фондове и застрахователни полици, по-конкретно по отношение на рисковете и разходите, свързани с тях. За изненада на инвеститорите много от тези „пакетни инвестиционни продукти“ DeutschEnglishfrançais загубиха значителна част от своята стойност по време на кризата.

Всички предложения, които са важна част от работата на Комисията в отговор на финансовата криза, са представени за обсъждане от Европейския парламент и Съвета.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки