Sökväg

EU driver på G20-gruppens krisåtgärder - 02/04/2009

Mirek Topolánek och José Manuel Barroso© EC

För att rädda världsekonomin har G20-gruppen enats om att skärpa reglerna på finansmarknaderna och att injicera 1,1 biljoner US-dollar (832 miljarder euro) i Internationella valutafonden (IMF) och andra institutioner.

Överenskommelsen välkomnas av EU, som intar en ledande roll när det gäller krafttag mot den tvivelaktiga bankpraxis som ligger bakom finanskrisen.

I linje med EU:s förslag vill G20-gruppens English ledare vidta åtgärder för att öka insyn och öppenhet och skydda ekonomin mot systemhot och överdriven risktagning. Bland annat föreslås nya regler för bankchefernas löner och bonusar – en fråga som retar allmänheten. Dessutom vill man sätta stopp för skatteparadis som inte lämnar ut uppgifter i skattefrågor.

Toppmötet i London var ett led i G20-gruppens ansträngningar att tackla den globala finanskrisen – den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Det senaste G20-mötet hölls i Washington i november.

För att hjälpa länder i svårigheter har G20-gruppen godkänt 500 miljarder US-dollar (370 miljarder euro) i nya medel till Internationella valutafonden (IMF), som därmed förfogar över 750 miljarder dollar (556 miljarder euro). EU bidrar med 75 miljarder euro. Dessutom har man enats om att öka IMF:s valutareserv för medlemsländer med finansiella problem med 250 miljarder dollar (185 miljarder euro). IMF hade krävt ökade anslag efter att ha beviljat beredskapslån till dussinet länder på senare tid.

Ytterligare 100 miljarder dollar (74 miljarder euro) går till IMF:s strukturfonder och kommer att slussas vidare med hjälp av givarländernas banker. För att få igång handelsflödena igen injiceras 250 miljarder dollar (185 miljarder euro).

G20-åtgärderna ska komplettera de pengar som länder och centralbanker runtom i världen redan pumpar in i världsekonomin. G20-gruppen utlovar ett stimulanspaket på sammanlagt 5 biljoner dollar (3,7 biljoner euro) fram till nästa år, det största någonsin. De hoppas att pengarna kommer att skapa miljontals jobb runtom i världen.

G20-gruppen har dessutom gett Världshandelsorganisationen WTO i uppgift att peka ut de länder som ägnar sig åt protektionism. G20-länderna har lovat att snabbt avsluta Doha-rundan, vilket skulle stärka världsekonomin med ytterligare 150 miljarder dollar.

I linje med EU:s rekommendationer planerar G20-gruppen att ge internationella finansiella institutioner en större roll när det gäller övervakning av ekonomiska risker. Dessutom ska länder med tillväxt- och utvecklingsekonomier få större gehör i dessa institutioner.

G20-mötet – slutdokument English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar