Navigacijska pot

EU gonilna sila skupine G20 - 02/04/2009

Mirek Topolánek in José Manuel Barroso© EC

Na vrhu G20 so se dogovorili o reševalnih ukrepih za svetovno gospodarstvo in Mednarodnemu denarnemu skladu in nekaterim drugim ustanovam namenili 1100 milijard dolarjev (832 milijard EUR) ter poostrili pravila za finančne trge.

Evropska unija je dogovor pozdravila, saj si že ves čas prizadeva pregnati ohlapne bančne prakse, ki so povzročile finančno krizo.

Voditelji skupine G20 English so v skladu s predlogi EU pripravili ukrepe, ki bodo okrepili preglednost finančnega sistema in preprečili prevelika tveganja, ki ogrožajo celotni sistem. Med ukrepi so tudi nova pravila o plačah in nagradah za bankirje, ki so v javnosti dvignile veliko prahu, in odprava davčnih oaz, ki nočejo razkriti bančnih podatkov.

Londonski vrh je že drugo srečanje, na katerem se je skupina G20 dogovarjala o rešitvah za svetovno finančno krizo, največjo po recesiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Prvo srečanje je bilo novembra v Washingtonu.

Državam, ki jih je kriza najhuje prizadela, bo pomagal Mednarodni denarni sklad (IMF), ki so mu voditelji namenili 500 milijard dolarjev (370 milijard EUR) in tako njegove sklade povečali na 750 milijard dolarjev (556 milijard EUR). Od tega je delež EU 75 milijard EUR. Voditelji G20 so poleg tega za 250 milijard dolarjev (185 milijard EUR) povečali prekoračitev sredstev, ki jih lahko IMF odobri državam članicam v težavah. IMF je zaprosil za nova sredstva, saj je v zadnjem času pomagal več kot dvanajstim državam.

Dodatnih 100 milijard dolarjev (74 milijard EUR) sredstev so namenili za razvoj, in sicer bodo na voljo prek bank, ki jih bodo ustanovile države donatorke. 250 milijard dolarjev (185 milijard EUR) bo pomagalo oživiti trgovino.

Ta finančna pomoč je dopolnilo sredstvom, ki ga v svetovno gospodarstvo vlagajo vlade in centralne banke po svetu. Po mnenju voditeljev naj bi stimulacijski ukrep drugo leto znašal 5000 milijard dolarjev (3700 miljard EUR) – takšne pomoči svet še ne pomni. Po napovedih voditeljev naj bi to ustvarilo na milijone delovnih mest po svetu.

Voditelji skupine G20 so tudi pooblastili Svetovno trgovinsko organizacijo, da imenuje in s prstom pokaže na tiste države, ki se zatekajo k protekcionizmu. Zavzeli so se tudi za hitro sklenitev trgovinskih pogajanj iz Dohe, s čimer bi svetovno gospodarstvo lahko dobilo dodatnih 150 milijard dolarjev spodbude.

Skupina G20 v skladu s priporočili EU namenja večjo vlogo mednarodnim finančnim ustanovam pri spremljanju ekonomskih tveganj. Večji vpliv pri odločanju v teh ustanovah daje tudi hitro razvijajočim se državam in državam v razvoju.

Vrh G20 – izjava voditeljev English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave