Cale de navigare

Măsurile anticriză ale G20, conforme poziţiei UE - 02/04/2009

Mirek Topolánek şi José Manuel Barroso © CE

G20 aruncă un colac de salvare economiei mondiale, stabilind să direcţioneze 1,1 mii de miliarde de dolari (832 de miliarde de euro) către FMI şi alte instituţii şi să supună pieţele financiare unui control mai strict.

UE, care a condus eforturile de stopare a practicilor bancare necontrolate aflate la originea crizei financiare, a salutat încheierea acordului.

Ca urmare a propunerilor înaintate, liderii G20 English au anunţat iniţierea unor măsuri de promovare a transparenţei şi de protecţie împotriva ameninţărilor la adresa stabilităţii sistemului şi împotriva asumării de riscuri excesive. Printre acestea se numără elaborarea unor reglementări cu privire la remuneraţia şi bonusurile bancherilor - subiect care a stârnit furia cetăţenilor - şi desfiinţarea paradisurilor fiscale care nu oferă informaţii privind taxele.

Summitul de la Londra reprezintă cea de-a doua etapă a eforturilor G20 de combatere a crizei financiare mondiale - cea mai gravă recesiune de după anii 1930. Reuniunea precedentă a avut loc la Washington, în noiembrie.

Pentru a susţine ţările cele mai afectate de criză, liderii au aprobat suplimentarea fondurilor FMI cu 500 de miliarde de dolari, ridicând suma disponibilă la 750 de miliarde de dolari (556 miliarde de euro). Contribuţia UE este de 75 miliarde de euro. În plus, liderii G20 au convenit asupra majorării cu 250 de miliarde de dolari (185 de miliarde de euro) a fondului acordat FMI pentru facilitatea de descoperit de cont destinată ţărilor aflate în dificultate. Creditor de ultimă instanţă, FMI a solicitat această suplimentare în urma procedurilor recente de sprijinire a peste douăsprezece ţări.

Fondurile de împrumut vor beneficia de încă 100 de miliarde de dolari (74 de miliarde de euro), bani care vor fi direcţionaţi către bănci înfiinţate de ţările donatoare. De asemenea, au fost aprobate fonduri de 250 de miliarde de dolari (185 de miliarde de euro) destinate relansării fluxurilor comerciale.

Sumele convenite în cadrul summitului vin în completarea eforturilor depuse de guverne şi de băncile centrale pentru restabilizarea economiei mondiale. Liderii G20 estimează că măsurile de stimulare vor atinge, până anul viitor, valoarea de 5 mii de miliarde de dolari (3,7 mii de miliarde de euro) - o sumă unică în istoria omenirii. Se speră că în acest fel se vor crea, la nivel mondial, milioane de locuri de muncă.

Organizaţia Mondială a Comerţului a primit responsabilitatea de a denunţa şi condamna practicile protecţioniste. Liderii G20 s-au angajat să finalizeze runda de negocieri de la Doha, fapt care ar putea stimula economia mondială cu încă 150 de miliarde de dolari.

Aşa cum stipulează şi recomandările UE, instituţiile financiare internaţionale ar urma să deţină un rol mai important în monitorizarea riscurilor economice. În plus, economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare vor avea un cuvânt mai greu de spus în cadrul acestor instituţii.

Summitul G20 - declaraţia liderilor English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile