Навигационна пътека

ЕС начело на действията на Г-20 срещу кризата - 02/04/2009

Мирек Тополанек и Жозе Мануел Барозу © EC

Г-20 постигна споразумение за подпомагане на световната икономика чрез предоставяне на 1,1 трилиона долара (832 млрд. евро) на МВФ и други институции и затягане на правилата за финансовите пазари.

Споразумението бе приветствано от ЕС, който е начело на борбата срещу банковите практики, довели до финансовата криза.

В отговор на предложенията на Съюза, лидерите на Г-20 English обявиха мерки за повишаване на прозрачността и за защита от заплахи за цялата система и от поемане на прекомерни рискове. Сред мерките са нови правила за заплатите и бонусите на банкерите - този въпрос предизвика гнева на обществеността - и закриването на данъчни убежища, които не споделят данъчна информация.

Срещата на върха в Лондон бе втората стъпка в усилията на групата да се справи със световната финансова криза - най-голямата рецесия от 30-те години на 20 век насам. Предишната среща на Г-20 бе през ноември във Вашингтон.

За да подпомогнат изпитващите трудности страни, лидерите подкрепиха отпускането на нови средства за МВФ в размер на 500 млрд. долара (370 млрд. евро), с което неговите ресурси нарастват до 750 млрд. долара (556 млрд. евро). ЕС участва със 75 млрд. евро. Освен това, лидерите на Г-20 се споразумяха за увеличаване с 250 млрд. долара (185 млрд. евро) на овърдрафта за изпитващи трудности страни членки на МВФ. Кредитор от последна инстанция, МВФ поиска подкрепа, след като наскоро подпомогна повече от дузина държави.

Още 100 млрд. долара (74 млрд. евро) ще са на разположение на фонда, като те ще бъдат разпределени чрез банки, определени от страните донори. С 250 млрд. долара (185 млрд. евро) ще бъде подпомогната търговията.

Тези средства са в добавка към вече налетите в световната икономика от правителства и централни банки по света. Според лидерите до следващата година общата стойност на стимулите ще достигне 5 трилиона долара (3,7 трилиона евро) - най-голямата сума досега. Лидерите прогнозираха, че това ще доведе до създаване на милиони работни места по света.

Г-20 възложи на Световната търговска организация (СТО) да назове страните, прибягващи до протекционизъм. СТО обеща бързо приключване на преговорите от кръга от Доха, което може да подкрепи световната икономика със 150 млрд. долара.

В унисон с препоръките на ЕС, планът на Г-20 определя на международните финансови институции по-голяма роля при контролирането на икономическите рискове. Освен това той дава и по-голямо право на глас в тези институции на новопоявилите се и развиващите се икономики.

Среща на върха на Г-20 - изявление на лидерите English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки