Sökväg

Billigare varumärkesskydd - 31/03/2009

Logotypen för EU:s varumärkeskontor © OHIM

Nu blir det snart betydligt billigare för företagen att ansöka om ett EG-varumärke.

Som en följd av EU:s starka tillväxt före finanskrisen har antalet varumärkesansökningar ökat kraftigt de senaste åren, och EU:s varumärkeskontor, KHIM DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano har fått ett oväntat budgetöverskott.

Trots att avgifterna för att registrera ett varumärke sänktes 2005 har kontoret en kassareserv på cirka 300 miljoner euro. Det är inte tillåtet eftersom kontoret inte får vara vinstdrivande. Efter långa diskussioner har EU-länderna nu gått med på att återigen sänka avgifterna rejält – den här gången med 40 %.

Varumärkeskontoret (KHIM, Kontoret för harmonisering av den inre marknaden) inrättades 1996 och finansieras helt och hållet genom de avgifter som företagen betalar för kontorets tjänster. Hittills har EU registrerat över 500 000 varumärken för företag i hela världen.

När ett varumärke har registrerats får andra företag inte använda samma namn, symboler eller slogan. Varumärken är en värdefull tillgång för företagen, som använder dem för att särskilja sina varor och tjänster från andras. De är också en hjälp för konsumenterna eftersom de visar att varan är äkta och inte en billig kopia.

I nuläget betalar företagen två olika avgifter för varumärkesskydd – en avgift för ansökan och en för registrering. Från och med i maj kommer de att ersättas med en enda avgift.

Förutom att man sparar tid kommer kostnaden att sjunka från 1 750 euro till 1 050 euro för en ansökan på papper. Elektroniska ansökningar blir ännu billigare – 900 euro i stället för 1600 euro. Det här avgifterna gäller EG-varumärken. För internationella varumärken som registreras i EU minskar avgiften från 1 450 till 870 euro.

EU:s kommissionär för den inre marknaden Charlie McCreevy säger att företagen tack vare de sänkta avgifterna kan spara 60 miljoner euro per år. Det stimulerar också till ett ökat företagande, vilket behövs för att få fart på ekonomin igen. De lägre avgifterna välkomnas särskilt av mindre företag som ofta tycker att varumärkeshanteringen är betungande.

Ett närliggande tema är immaterialrättsintrång DeutschEnglishfrançais, där EU nu startar ett forum för att bekämpa försäljning av piratkopior, illegal nedladdning och andra liknande brott. I det nya s.k. observatoriet ingår experter från både den offentliga och privata sektorn som ska analysera problemet och hitta lösningar. Den globala handeln med förfalskade varor uppgår enligt OECD till hela 150 miljarder euro.

Mer om skydd av rättigheter i EU DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar