Navigacijska pot

Znižanje pristojbin za blagovne znamke - 31/03/2009

Logotip Urada EU za blagovne znamke © OHIM

Znižanje stroškov za prijavo blagovne znamke EU bo podjetjem prineslo lep prihranek.

Zaradi močne gospodarske rasti v Evropski uniji pred finančno krizo se je povpraševanje po pravicah blagovnih znamk EU v zadnjih letih zelo povečalo, kar je ustvarilo nepričakovan proračunski presežek.

Kljub začetnemu znižanju pristojbin za prijavo blagovne znamke leta 2005 znašajo denarne rezerve Urada EU za blagovne znamke DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano več kot 300 milijonov EUR, kar je v nasprotju z njegovim statusom nepridobitne ustanove. Po dolgotrajni razpravi so se države članice EU dogovorile, da ponovno znižajo ceno pristojbin, tokrat za 40 %.

Leta 1996 ustanovljeni Urad se v celoti financira s pristojbinami, ki jih plačujejo podjetja za uporabo blagovnih znamk. Urad je doslej registriral več kot 500 000 blagovnih znamk za podjetja po vsem svetu in tako drugim podjetjem preprečil uporabo enakih imen, simbolov in gesel.

Blagovna znamka ima velik pomen za podjetja, saj lahko tako podjetja in izdelke med seboj razlikujemo. Prav tako je koristna za potrošnike, ki lahko pristno blago ločijo od poceni ponaredka.

Podjetja morajo trenutno plačati dve vrsti pristojbin za zaščito blagovne znamke – ob prijavi in ob registraciji. Da bi podjetjem prihranili čas, bo od maja veljala enotna pristojbina.

Poleg tega se bodo celotni stroški za pisno vlogo s 1 750 EUR znižali na 1 050 EUR, za elektronsko vlogo pa z 1 600 EUR na vsega 900 EUR. To velja za blagovne znamke, ki jih registrira neposredno Urad. Za priznanje že obstoječe mednarodne blagovne znamke bo pristojbina znašala 870 EUR namesto 1 450 EUR.

Komisar za notranji trg Charlie McCreevy je dejal, da bodo podjetja prihranila 60 milijonov EUR na leto, kar bi spodbudilo podjetništvo in omogočilo oživitev gospodarstva. Nižjih pristojbin bodo še zlasti vesela manjša podjetja, za katera je postopek prijave in registracije blagovne znamke pogosto breme.

Podobno je Evropska komisija začela postopek razprave na področju boja proti ponaredkom, nezakonitemu prenosu podatkov in datotek in drugim kršitvam pravic intelektualne lastnine DeutschEnglishfrançais. V novem forumu bodo sodelovali strokovnjaki iz javne in zasebne sfere, ki bodo skušali oceniti problematiko in pripraviti primerne rešitve. Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj znaša skupni svetovni promet s ponarejenim blagom 150 milijard EUR.

Več o pravicah intelektualne lastnine v EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave