Kruimelpad

Veel lagere kosten voor het registreren van merken - 31/03/2009

Logo van het Europees Merkenbureau © BHIM

Bedrijven betalen straks veel minder om hun merken op Europees niveau te registreren.

Door de sterke groei die aan de financiële crisis voorafging, zijn de laatste jaren heel wat meer Europese merken geregistreerd.

Hierdoor zit het Europees Merkenbureau DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano, ondanks de verlaging van de tarieven in 2005, met een overschot van meer dan 300 miljoen euro, wat voor een dergelijke non-profitorganisatie niet toegelaten is. Na lange besprekingen hebben de EU-landen ingestemd met een nieuwe reductie van de tarieven, deze keer met 40%.

Het Merkenbureau bestaat sinds 1996 en wordt volledig gefinancierd door de gebruikers. De EU heeft tot nu toe voor bedrijven uit de hele wereld al meer dan 500 000 merken geregistreerd, waardoor andere bedrijven hun namen, symbolen of motto's niet mogen gebruiken.

Handelsmerken zijn waardevol voor bedrijven omdat zij zichzelf en hun producten daarmee van de concurrentie kunnen onderscheiden. Zij zijn ook handig voor de consument om echte producten van minderwaardige imitatieproducten te helpen onderscheiden.

Om een merk te beschermen moest tot nu toe twee keer worden betaald: voor de aanvraag en voor de registratie. Vanaf mei wordt dit door een enkele betaling vervangen.

Bovendien zal de totaalprijs voor een op papier ingediende aanvraag dalen van 1750 euro naar 1050. Online-aanvragen zijn nog goedkoper en dalen van 1600 naar 900 euro. Dit alles betreft de merken die rechtstreeks in de EU worden geregistreerd. De prijs om internationale merken in de EU te laten erkennen daalt van 1460 naar 870 euro.

Charlie McCreevy, EU-commissaris voor de interne markt, zegt dat de lagere tarieven het bedrijfsleven jaarlijks 60 miljoen euro zullen besparen en het ondernemerschap zullen stimuleren, wat belangrijk is om de economie weer aan te zwengelen. De lagere tarieven zullen vooral een zegen zijn voor kleine bedrijven, voor wie de procedure vaak een zware last is.

Daarnaast komt de EU met een forum voor de strijd tegen de verkoop van namaakgoederen, illegaal downloaden en andere inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten DeutschEnglishfrançais. Het nieuwe waarnemingscentrum zal deskundigen uit de openbare en de particuliere sector samenbrengen om de problemen te onderzoeken en oplossingen uit te werken. Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling wordt er wereldwijd voor 150 miljard aan namaakgoederen verhandeld.

Meer over de bescherming van rechten in de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links